Gediscriminitiseerd

De tekst in het lesboek leert ons dat Nederlanders vooroordelen hebben over het islamitische huwelijk. Niet iedere Marokkaanse vrouw wordt uitgehuwelijkt! We lezen de tekst en maken de bijbehorende oefeningen.

De drie Marokkaanse vrouwen in de groep gaan er heel glazig van kijken. Ik vraag ze maar niet naar hun mening. Eentje is pas gescheiden en wordt nu door haar ex-man zodanig lastiggevallen dat ze een huis zoekt in een andere woonplaats. De tweede weet haar echtgenoot een tijdje in de gevangenis. De derde is onlangs, na wegens het uitblijven van zwangerschappen haar huis uitgezet te zijn, weer door manlief in genade aangenomen. Met mijn vooroordelen zit het dus wel goed.

Ik vraag de klas naar hun oordeel over de Westerse cultuur en dat levert na enig heen en weer praten de volgende resultaten op. Dat er vrijheid en democratie is en respect voor mensen, dat je in Nederland goed kunt verdienen, dat ze hier veel talen spreken, en de vrouwen goede kleren hebben, dat vinden ze pluspunten. Het laatste is een bijdrage van de Afghaan in het gezelschap, een verklaard tegenstander van de burqa.

Negatief vinden ze de ziekte aids, het drugsgebruik, het vele bloot op tv en, na lang nadenken, het discrimineren. Een politiek correcte hekkensluiter, omdat niemand voorbeelden kan geven. Marokkaanse Hannan is wel eens gediscriminitiseerd, zoals zij het noemt, maar weet niet meer wanneer. John uit Nigeria is door zijn Hollandse schoonvader uitgelachen toen hij achter de naaimachine plaatsnam, maar dat vinden we allemaal een duidelijk randgeval.

Dan neemt de Chinese Kwai Foon het woord. Buitenlanders worden hier niet geaccepteerd, zegt ze.

Kan ze een voorbeeld geven? Dat kan ze inderdaad. Toen ze laatst tussen de middag in de kantine soep kocht bij de conciërge, toen zag ze de conciërge hete thee bij het instant soeppoeder gieten, in plaats van kokend water. Ze zag zelf het theezakje uit de pot bungelen. De klas zwijgt. Onder de indruk.

Ik vraag haar waarom ze de conciërge niet op haar fout heeft gewezen. Kwai Foon haalt haar schouders op. 'Doen wij niet, hè? Chinezen doen hun mond niet open.'

    • Elizabeth Termeer