Foute gebouwen

1 Voor gehandicapten blijkt keer op keer, dat vele architecten geen rekening houden met hun wat minder bedeelde medeburgers, die bijvoorbeeld met een rolstoel door het leven moeten (NRC Handelsblad, 8 september). Zo is bij de verbouwing van het museum Twente in Enschede wel een oprit gemaakt voor rolstoelgebruikers, maar omdat de architect dat zo 'mooi' vond is er een gevaarlijk hekwerk langs geplaatst. Op de hoeken waar een toch al moeilijk bewegende rolstoeler zich omheen moet wringen, heeft dat hekwerk messcherpe punten. Een goedkoper hekwerk was veiliger dan dit dure roestvrijstalen gedrocht, mede waardoor er geen geld meer was voor deuren bruikbaar voor rolstoelers noch voor een invalidentoilet.

Het wemelt van dit soort voorbeelden. Neem het dakterras van dat half verdronken schip boven de IJ-tunnel: lift te klein en op het dakterras geen goede mogelijkheden om verder dan de lift te komen. Bouw zonder díe architecten, die slechts wangedrochten produceren.

    • E. Verduin