FBI rolt spionagenet van Cuba op

MIAMI, 15 SEPT. De FBI heeft dit weekeind in Miami, Florida, acht mannen en twee vrouwen opgepakt die langdurig zouden hebben gespioneerd voor Cuba. Niet eerder is een Cubaans spionagenet van dergelijke omvang opgerold.

De groep trachtte te infiltreren bij het Southern Command in Miami, waar het Amerikaanse leger zijn acties in Latijns-Amerika coördineert, bij luchtmachtbases in Tampa en Key West en bij anti-Castro groepen.

De spionagegroep, die al sinds 1995 door de FBI werd geschaduwd, communiceerde met elkaar via gecodeerde computersboodschappen en beschikte over codenamen en ontsnappingsplannen. De FBI zou dit weekeind hebben toegeslagen, omdat de groep op het punt stond een niet nader omschreven actie te ondernemen.

Een van de arrestanten, de vlieginstructeur Rene Gonzales, was onder meer betrokken bij de groep 'Reddende Broeders', die met vliegtuigjes op zoek gaan naar Cubaanse bootvluchtelingen. Twee vliegtuigjes van deze groep werden in 1996 neergehaald door Cubaanse Migs, mogelijk na informatie over hun vluchtplannen. Daarbij vielen vier doden.

Recentelijk was Gonzales betrokken bij de 'Democratische Beweging', die uit protest nu en dan met bootjes tot de rand van de Cubaanse territoriale wateren vaart.

Tegen vijf van de tien zijn aanklachten ingediend die tot levenslange gevangenisstraf kunnen leiden. De overigen krijgen maximaal vijftien jaar celstraf.