Democraten voor berisping; Haarkloverij van Clinton onder vuur

WASHINGTON, 15 SEPT. Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden willen zo snel mogelijk de videoband openbaar maken van het verhoor van president Clinton over de affaire-Lewinsky.

Tijdens dat verhoor, op 17 augustus, verdedigde president Clinton onder ede zijn eerdere bewering dat hij geen seksuele relatie met Monica Lewinsky had gehad. Clinton is gisteren onder zware druk komen te staan van zijn eigen partij om te erkennen dat die bewering onjuist was.

Clinton houdt vol dat hij geen meineed pleegde, omdat hij een definitie van seks hanteerde waar orale seks niet onder viel. Zowel Republikeinen als Democraten beschouwen dat als juridische haarkloverij die de president beter kan opgeven, vooral omdat het rapport van aanklager Kenneth Starr aangeeft dat de contacten tussen Clinton en Lewinsky niet tot orale seks beperkt bleven, maar ook activiteiten betroffen die wèl vallen onder de definitie die de president hanteerde.

Thomas Daschle en Richard Gephardt, de Democratische leiders in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, spoorden de president in een schriftelijke verklaring aan om zich niet langer achter juridische scherpslijperij te verschuilen. Maar het Witte Huis zei in een reactie dat het feit dat Clintons advocaten volhouden dat er van meineed geen sprake was, niets afdoet aan “zijn erkenning dat hij een ongepaste relatie had en dat hij mensen misleidde om dat stil te houden”.

Democratische Congresleden hopen dat de hele zaak snel afgehandeld kan worden, bijvoorbeeld als de president in ruil voor de toezegging van het Congres dat hij alleen berispt en niet afgezet zal worden, erkent dat hij meineed heeft gepleegd. Maar het is onwaarschijnlijk dat de Republikeinen daar op korte termijn mee zullen instemmen. Gisteren riepen weer meer Republikeinen om het aftreden van de president, onder meer Afgevaardigde John Kasich uit Ohio, de voorzitter van de begrotingscommissie.

President Clinton hield gisteren in New York een toespraak over de internationale economische crisis. Ook woonde hij twee bijeenkomsten bij voor het inzamelen van campagnegelden voor partijgenoten. Hij sprak niet over de Lewinsky-affaire en beantwoordde geen vragen van de pers over de gevolgen van het rapport van aanklager Starr.

Vanaf vandaag ligt het rapport van Starr als pocket in Amerikaanse boekwinkels. Het boek kost tien dollar, bevat ook het weerwoord van het Witte Huis, en is gedrukt in een oplage van 275.000.