DE POTENTIE TOMAAT

Mannen opgelet. Zet de Viagra-pil even uit het hoofd en denk eens aan een portie zongedroogde tomaten. Ik las een opbeurend bericht over de geneeskrachtige werking van tomaten en speel nu even voor doorgeefluik.

Van alle groenten en vruchten bezit de tomaat (Solanum lycopersicum) de grootste hoeveelheid lycopeen, een rode kleurstof met een heilzame werking. Camilla Beech, werkzaam bij de Britse biotechnologische firma Zeneca, meldde dat men hard bezig is de tomaat via genetische manipulatie van nog veel meer lycopenen te voorzien. Onderzoeken hebben aangetoond dat mannen die elke week tussen de 5 en 10 maal van die gemanipuleerde tomaten eten de helft minder kans hebben op prostaatkanker. En dat niet alleen. Deze tomaten verlengen ook het seksleven. Het duurt nog wel een jaar of twee voordat men toestemming heeft om deze potentie-tomatenvrucht als geneeskrachtig en gezond aan te prijzen.

Zongedroogde tomaten zijn ideaal om in allerlei salades, pastagerechten, in rijst/risotto en sauzen te verwerken. Bij voorkeur klein gesneden omdat de grote stukken vaak aan de taaie kant zijn. Een truc om die zongedroogde tomaten weer mals te krijgen is ze, net als bij gedroogde zuidvruchten even in wat water aan de kook te brengen en ze dan te laten wellen. Nog smakelijker worden ze als de gedroogde exemplaren uit een zakje (dus niet de in olie ingemaakte tomaten) enkele dagen in wodka (of cognac...) worden gelegd. Leg ´e´en zo'n alcoholische tomaat in een kom paddestoelensoep en de soep is een gedicht. Drink er ook een glaasje ijskoude wodka bij, waarin een klein stukje zongedroogde wodkatomaat zwemt. Voor het recept van vandaag, paddestoelensoep, worden eerst de schoongeborstelde en kleine gesneden paddestoelen in 50 g boter snel knapperig gebakken. Vervolgens wordt in een soeppan in 25 gram boter de gesnipperde ui zacht en glazig gebakken. Roer de bloem door de ui en voeg al roerend beetje bij beetje de hete bouillon toe. Doe de paddestoelen met het vocht in de soeppan. Breng de soep op smaak met zout en een cayennepeper. Schep de soep in kommen en leg in elke kom een zinnenprikkelende wodkatomaat.

3/4 l vleesbouillon

250 g kastanjechampignons

200 g cantharellen

1 ui, 75 g boter

1 eetl. bloem

zout en cayennepeper

wodka

zongedroogde tomaten

    • Anne Scheepmaker