Daimler-fusie levert Schrempp fortuin op

STUTTGART, 15 SEPT. Jürgen Schrempp, bestuursvoorzitter van Daimler-Benz, gaat wellicht zes keer zoveel verdienen als nu. Schrempp verdient momenteel al drie miljoen mark per jaar bij Daimler-Benz. Ook heeft hij een uitgebreide optieregeling bij het bedrijf. De salarisverhoging is een gevolg van de fusie van Daimler-Benz met het Amerikaanse autoconcern Chrysler.

De topman van het Chrysler-concern, Bob Eaton, heeft tegen het Duitse weekblad Focus verklaard zich te kunnen voorstellen 'dat Jürgen in de toekomst net zoveel verdient als ik'.

Ook de salarissen van de andere topmanagers bij Daimler-Benz zullen volgens Eaton door de fusie met Chrysler stijgen. “Anders komen er problemen als we allemaal rond dezelfde tafel zitten en dezelfde prestaties leveren.”

Vrijdag vergaderen de aandeelhouders van Daimler-Benz over de fusie met Chrysler. Daar worden vragen verwacht over de honorering van het topmanagement van Daimler-Benz. Afgelopen week sijpelde er al de nodige onrust naar buiten van de kant van de aandeelhouders die vinden dat zij over de salariëring van het Daimler-management onvoldoende zijn geïnformeerd. Ook de aandeelhouders van Chrysler beraden zich vrijdag over de fusie.

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel verlopen de fusieonderhandelingen tussen Daimler-Benz en Chrysler minder soepel dan de beide topmannen van het bedrijf, Schrempp en Eaton, de buitenwereld de afgelopen maanden herhaaldelijk hebben voorgehouden. Ook daarover willen de aandeelhouders geïnformeerd worden voordat zij hun toestemming geven.

De aandeelhouders van Daimler-Benz moeten voor 90 procent instemmen met de fusie. Alleen bij dat percentage kunnen volgens de Amerikaanse wetgeving belastingvoordelen gaan gelden. Anders zou de fusie te duur kunnen uitvallen volgens Der Spiegel. Om de aandeelhouders mild te stemmen heeft Daimler-Benz deze week grote advertenties in de media geplaats over de fusie. Wanneer de fusie doorgaat onstaat een bedrijf met een omzet van 140 miljard dollar en 420.000 werknemers. (DPA)