Controle over BHF-Bank; ING vergroot belang in Duitse bank

AMSTERDAM, 15 SEPT. ING koopt voor ten minste 2,8 miljard gulden een belang van 39 procent in de Duitse zakenbank BHF-Bank. “Dit is een majeure stap in de verwezenlijking van onze Europese strategie”, zegt bestuursvoorzitter G. van der Lugt van ING (80.000 werknemers).

“In Duitsland wordt BHF-Bank straks de vertegenwoordiger van ING.” De participatie van 39 procent geeft ING een controlerend belang. Met de directie van BHF-Bank, die in Frankfurt is gevestigd, heeft ING afspraken gemaakt over samenwerking op verschillende terreinen. Duitsland geldt, net als Frankrijk, als een markt die voor buitenlandse financiële instellingen uiterst moeilijk is om te penetreren. Het land is de grootste handelspartner van het Nederlandse bedrijfsleven en de grootste economische markt in Europa.

ING had al een belang van net geen 5 procent in BHF-Bank en koopt de extra 34 procent van drie grootaandeelhouders, de verzekeraars Allianz en Münchener Rück alsmede de DG Bank. Van der Lugt zit al jaren in de zogeheten Aufsichtsrat van BHF (ruim 2.800 werknemers), een college dat vergelijkbaar is met een raad van commissarissen bij een Nederlands bedrijf. ING maakte de overname gisteravond bekend, na sluiting van de Amerikaanse effectenbeurs, waar ING-aandelen zijn genoteerd.

Hoeveel ING precies betaalt wil Van der Lugt niet kwijt. “Dat is in Duitsland niet gebruikelijk.” Hij indiceert wel dat ING meer heeft betaald dan de slotkoers van 75 mark per BHF-aandeel gisteren.

Eind vorig jaar deed ING een geslaagd bod van 9 miljard gulden op de Belgische Bank Brussel Lambert, nadat enkele maanden eerder in een aankoopgolf ook al een Amerikaanse verzekeraar (Equitable of Iowa) en een zakenbank in New York (Furman Selz) waren opgekocht.

BHF-Bank is qua omvang de zesde aan de Duitse effectenbeurs genoteerde bank. BHF heeft een balanstotaal van 90 miljard gulden (ING: 911 miljard) en kantoren in tien Duitse steden. ING heeft in en nabij Frankfurt enkele vestigingen. BHF-Bank is sterk in zaken met Duitse middelgrote bedrijven, de zogeheten Mittelstand. Verder is de bank actief in de activiteiten waarin ook ING wil doorgroeien op de Europese markt die met de komst van de euro steeds homogener wordt. Daarbij gaat het om onder meer zakenbankactiviteiten (zoals effectenhandel en kapitaalmarkttransacties) en vermogensbeheer. BHF doet geen zaken op de consumentenmarkt en heeft ook geen verzekeringsdochter.

Op de particuliere markt in Duitsland is ING eerder dit jaar actief geworden door een minderheidsparticipatie in een 'telefoonbank' die met direct marketing à la de Postbank klanten werft.

De participatie in BHF heeft dit jaar geen invloed op de winst per aandeel, maar in volgende jaren verwacht ING een positief effect. Of ING ook een bod gaat doen op de overige BHF-aandelen wil Van der Lugt niet zeggen. “Wij zullen daar een onderzoek naar doen, maar het zal in elk geval niet dit jaar zijn.”.