Campagne moet merk Philips een zet geven

AMSTERDAM, 15 SEPT. Philips wil via een half miljard gulden kostende reclamecampagne het elektronicamerk meer naamsbekendheid geven. Via advertenties moeten 'jonge, slimme en gemotiveerde consumenten' laten zien hoe hun dagelijks leven met behulp van Philipsproducten wordt verbeterd.

De Verenigde Staten, waar de naamsbekendheid van het elektronicaconcern laag is, vormen het zwaartepunt van de campagne. In Amerika wordt zo'n 200 miljoen gulden aan reclame-inspanningen uitgegeven. “Het is nu het moment om het merk een wereldwijde zet te geven. De VS hebben dit jaar de topprioriteit”, aldus een woordvoerder.

Menig Amerikaan verwart het merk Philips met het Amerikaanse concern Phillips dat in de oliewereld actief is. Enkele jaren geleden heeft Eindhoven geprobeerd om via haar (wel bekende) merk Magnavox naamsbekendheid te veroveren, maar de introductie van de interactieve compact-disc (onder de naam Philips Magnavox) liep uit op een mislukking. Ook de slagzin Let's make things better is niet erg bekend bij de Amerikanen.

Aan het eind van de nu gepresenteerde campagne moet 95 procent van de doelgroep, jonge koopkrachtige mensen, 55 maal in aanraking geweest zijn met de een of andere reclameuiting van het merk Philips. De campagne is de grootste marketinginspanning in de geschiedenis van het concern.

Op basis van een onderzoek onder 14.000 consumenten in zeventien landen denkt Philips nu het juiste moment gevonden te hebben voor de campagne. Een woordvoerder verklaart de hoge kosten uit het feit dat een merkcampagne moeilijker en duurder is dan reclame voor een product. “Een merk is meer dan een van de producten die een fabriek maakt. We willen er mee uitdragen dat wij weten hoe we het leven van de consument prettiger kunnen maken.” Philips spiegelt zich aan de naamsbekendheid van merken als Nike, Coca Cola en McDonald's en hoopt dat consumenten zich gaan associëren met het merk.

De campagne is ontwikkeld door het Franse reclamebureau Euro RSCG, waar de huidige marketing-directeur Gerard Dufour van Philips vandaan komt. Hij is de geestelijk vader van de - in reclamekringen veel bekritiseerde slagzin Let's make things better. Het marktonderzoek heeft volgens het concern uitgewezen dat deze slogan vooral effectief is, wanneer die wordt betrokken op de persoon van de klant: “betere producten bezorgen mij een beter leven”.

Moderne apparaten als de platte televisie, handcomputers en de digital video disc (de opvolger van de huidige cd-speler) moeten de rest van het assortiment op sleeptouw nemen.