Burgemeester ligt dwars; PSV blij na uitstel duel met Feyenoord

ROTTERDAM, 15 SEPT. Het competitieduel PSV-Feyenoord is verschoven naar volgende week dinsdagavond 22 september om 20.00 uur. Dat is gisteren besloten na overleg tussen KNVB, PSV en de gemeente Eindhoven.

Burgemeester Welschen van Eindhoven had een verbod uitgevaardigd voor aanstaande zondag 18.00 uur, een door PSV en de KNVB vastgesteld tijdstip. Het oorspronkelijke, met de gemeente Eindhoven vastgestelde aanvangsuur van 14.30 op zondag kon in de ogen van de Eindhovense club en de voetbalbond geen genade vinden, wegens een contract met Canal+. De betaaltelevisiezender wil de klassieker rechtstreeks uitzenden. Dat mag uitsluitend als het duel in de avonduren wordt gespeeld. Als een live-uitzending niet kan doorgaan, zouden PSV en Feyenoord enkele tonnen aan inkomsten mislopen. Canal+ zendt het duel dinsdagavond alsnog uit.

De Eindhovense club had er geen rekening mee gehouden dat burgemeester Welschen niet akkoord zou gaan met het tijdstip van 18.00 uur. In het verleden speelde PSV regelmatig op zondagavond zogenaamde risicowedstrijden. Volgens woordvoerder Salazar van PSV maakte Welschen de club vorige week in een gesprek duidelijk dat hij in de gemeente Eindhoven geen risicowedstrijden meer op zondagavond wil. Bij wijze van proef wil Welschen deze duels nu op doordeweekse avonden laten spelen.

Waarom Eindhoven de risicoduels op zondag verbiedt, wil de gemeente niet zeggen. Berichten als zou de verschuiving naar dinsdagavond hoofdzakelijk te maken hebben met lagere kosten van politie-inzet, doet een woordvoerder van de gemeente Eindhoven af als “onzin”. Ook PSV kan geen mededelingen doen over de beweegredenen van de gemeente Eindhoven. Niettemin noemt clubwoordvoerder Salazar de beslising om het duel te verplaatsen begrijpelijk. “Een heel goede beslissing.”

De onverwachte verplaatsing van PSV-Feyenoord heeft consequenties voor het competitieschema. Feyenoord-NEC en PSV-Roda JC van volgende week woensdag komen te vervallen. Voor deze wedstrijden zoekt de voetbalbond nog een nieuwe datum.

Trainer Sef Vergoossen van Roda JC reageerde vanmorgen teleurgesteld op het uitstel van de competitiewedstrijd tegen PSV. “Als coach wil je naar een wedstrijd toewerken. Dat gaat tegenwoordig niet meer met al die duels die op het laatste moment worden afgeblazen. Op dit moment weet ik dus niet wanneer ik mijn spelers op het duel tegen PSV moet voorbereiden. Dat is bijzonder vervelend, maar helaas de realiteit.”