Arme buurten verbeterd; Labour wil verkrotte wijken slopen

LONDEN, 15 SEPT. De Britse regering overweegt de sloop van gemeentelijke woningen in wijken die in ernstige mate zijn verkrot en door criminaliteit worden geplaagd.

Dat heeft premier Blair vanochtend gezegd, voorafgaand aan de publicatie van een plan om de komende tien jaar 800 miljoen pond (ruim 2,5 miljard gulden) uit te geven aan de verbetering van arme buurten.

Het geld maakt deel uit van de zogeheten New Deal for Communities, een Labour-project om het sociale weefsel te verstevigen. Gemeenten die ervoor in aanmerking willen komen moeten een plan indienen dat uitgaat van samenwerking tussen bewoners, de gemeente, ondernemingen, scholen en maatschappelijke diensten. Labour verwijt eerdere regeringen geld uitsluitend “aan gebouwen” te hebben uitgegeven “in plaats van aan mensen”.

De oude politiek heeft geleid tot de concentratie van de ergste armoede op zo'n 3.000 plekken, merendeels in grote steden, aldus Blair vanochtend in The Express. Een aantal van die plekken is “niet meer te redden” door een neerwaartse spiraal van verkrotting, werkloosheid, misdaad en drugs. “Banken, winkels en vitale diensten verdwijnen. Wie kan vertrekken, vertrekt en nightmare neighbours komen ervoor in de plaats - het zullen nooit plekken worden waar mensen willen wonen.”

Deze 'zinkende schepen' moeten volgens Blair “tegen de vlakte”, waarna de grond wordt gebruikt voor een ander doel. Het afschrijven en slopen van sociale woningbouwprojecten was voor Labour lang taboe. In de afgelopen tien jaar is, mede onder druk van Labour, naar schatting vier miljard pond uitgegeven aan verbeteringen van de armste wijken.

Blair maakt het plan vanochtend bekend tijdens een bezoek aan een groep gemeentewoningen in de wijk Hackney, in het oosten van Londen. Het Empty Homes Agency, het overheidsinstituut dat woningleegstand moet bestrijden, becijferde vorige maand dat alleen al het dichtspijkeren van circa 80.000 leegstaande gemeentewoningen per jaar een half miljard pond kost. Niet zelden gaat het daarbij om woningen die kort daarvoor tegen hoge kosten zijn gerenoveerd, maar waar toch geen nieuwe bewoners voor te vinden zijn omdat zij zich in stedelijke no go-areas bevinden.

Het plan is opgesteld door de Social Exclusion Unit, een werkgroep die zich op terreinen van verscheidene ministeries begeeft en die welvaart meet aan de hand van 'sociale uitsluiting'.