Aanval op rebellen Goma afgeslagen

NAIROBI, 15 SEPT. De Congolese rebellen hebben gisteren een grote aanval door met de regering verbonden milities op hun basis in Goma, Oost-Congo, afgeslagen. Enkele honderden kilometers zuidwaarts, bij de stad Kalemie, openden troepen van de Congolese president Kabila vanochtend de aanval op rebellenposities.

Het offensief tegen Goma werd uitgevoerd door tussen de vijfhonderd en duizend strijders van de Rwandese Hutu-milities Interahamwe, voormalige Rwandese regeringssoldaten (ex-FAR) en leden van de Maï Maï, een Oost-Congolese tribale militie. De gevechten concentreerden zich rond de luchthaven, het radiostation, de haven aan het Kivumeer en een militair kamp. Rond het middaguur bleken de aanvallers op de vlucht te zijn geslagen. Er zouden tientallen doden zijn gevallen.

Goma, waar de rebellie tegen Kabila begin vorige maand begon, ligt ver van de frontlinies. Er bevinden zich in de verre omgeving geen regeringssoldaten. Volgens een gevangen genomen aanvaller, een Hutu uit het voormalige Rwandese regeringsleger, was het doel van de aanval de inname van Goma en vervolgens de verovering van Gisenyi, aan de andere kant van de grens, op Rwandees grondgebied.

De staatstelevisie in de Congolese hoofdstad Kinshasa maakte gisteren melding van een offensief van 'geallieerde strijdkrachten' bij Goma. Hiermee is voor het eerst door een regeringsinstantie bevestigd dat de milities in Oost-Congo een verbond zijn aangegaan met Kabila. Rwanda beschuldigde Kabila er al enkele weken geleden van leden van ex-FAR en de Interahamwe in zijn leger te hebben opgenomen. Rwandese politici noemen in privé-gesprekken deze samenwerking de belangrijkste reden voor de betrokkenheid van Rwanda bij het conflict in Congo. De Interahamwe speelde een hoofdrol bij de genocide in Rwanda in 1994 en week daarna uit naar Oost-Congo.

Het zwaartepunt van de gevechten lijkt zich nu te verplaatsen naar de stad Kalemie aan het Tanganyikameer. Anonieme bronnen spreken over een offensief door Kabila's soldaten om Kalemie te heroveren op de rebellen. De afgelopen dagen vloog de regering versterkingen naar Kindu, één van de weinige steden in het oosten die niet in rebellenhanden viel.