Zapman

Laten we alles nog eens op een rijtje zetten.

Ze zouden voor altijd bij ons blijven. Ze waren Nederlandser dan Nederland. Geen denken aan, waar was het gras groener dan hier? We hielden van ze.

Ondanks het misthoorngeluid dat ze voortbrachten, waren ze goed te verstaan. Bijna dagelijks verschenen ze op de televisie. Ze zeiden altijd waar het op stond. Die kort geknipte koppies van ze, ze waren de rotsen in onze voetbalbranding. We leefden met ze mee. Het zachtgroene interieur van hun nieuwbouwwoning, de kinderkamer, het achtertuintje. Ze zouden nog lang en gelukkig hier blijven.

Toen hebben ze een keer een opmerking gemaakt over het belastingklimaat in Nederland. En Kok, ook al zo'n Nederlander, heeft daarop gezegd dat ze niet moesten zeuren. Had hij zijn mond maar gehouden. Vanaf dat moment is het gaan rommelen bij de gebroeders.

Eerst was het dat ze elders beter konden verdienen. Toen was de trainer niet meer goed. Het niveau van de Nederlandse competitie was te laag. En toen heette het dat hun hart niet meer bij Ajax lag. Ze zouden dat shirt nooit meer aantrekken. Ze hadden gelijk, en op dat shirt na, kregen ze gelijk.

Wat zal de penningmeester van Ajax deze dagen heerlijk geslapen hebben, niets zo lekker als tegen alle verwachtingen in je zin krijgen. Voor mij is de lol er wel zo'n beetje af. Ik kon me indenken dat ze weg wilden. Dit was de laatste kans om de grote wereld in te trekken. Ik had ze wel in Spanje willen zien spelen, hun achtertuintjes daar, het kinderkamerinterieur. Ik begreep ook dat ze vorige week eieren voor hun geld kozen en het Ajax-shirt weer aantrokken. Die spieren hielden het stilzitten niet meer uit. Maar waarom moesten ze met al de camera's voor hun neus zeggen dat hun hart al die tijd bij Ajax gelegen had?

Dat presidenten aartsleugenaars zijn, dat wielrenners liegen of het gedrukt staat, zo gauw er een camera in de buurt is begint de hele wereld te liegen. Maar niet de gebroeders De Boer. Zij niet. Uit hun misthoorns was tot nu toe alleen maar de waarheid gekomen. Mag ik voorspellen hoe het afloopt? Die twee komen nooit meer weg. De penningmeester heeft beloofd dat hij aan een transfer zal meewerken. Maar hij liegt. Er waren camera's bij.

    • Hans Aarsman