WEERMENSEN

De onbetwiste meester van het weer was 'Gekke Pelle', Jan Hendrik Pelleboer. Niet alleen ging hij op immer vrolijke toon aan de haal met de weersgegevens, ook was hij de eerste die de weerspresentatie op televisie populair maakte. Pelleboer kon zelfs van motregen een grappige kant laten zien.

Met zijn hoge stemgeluid en Gronings accent wist hij weertrivia om te buigen tot Nieuws van Groot Belang. Stormen en hogedrukgebieden kregen een karakter aangemeten (“Ja luisteraars, bij Spitsbergen hangt een hogedrukgebied, dat mij niet erg reislustig lijkt”), en ooit verscheen hij in beeld met een boterham met hagelslag: een hagelbui op z'n Pelleboers. Hij gaf rapportcijfers aan het weer, en vertoonde in lezingen steevast een dia waarin een hond in een regenmeter plaste. Toch werd er weleens getwijfeld aan zijn profetische gaven, wat de schrijvers van een carnavalslied inspireerde tot het inhaak-nummer 'Oh Pelleboer, van jouw weersvoorspelling klopt geen moer'. Maar Pelleboer was vooral toegewijd, zo valt te lezen in het boek 'Jan Pelleboer, weerman en dorpsmens' van bewonderaars Cathrinus Schaafsma en Albert Odding. Pelleboer schreef op 30 januari 1945 in zijn dagboek: “Invallende dooi met regen, veel donker weer in januari, offensief van de Russen.” Op 18 juli 1992 overleed Jan Pelleboer op 68-jarige leeftijd, wat vele Groningse boeren ertoe aanzette hun molen in de rouwstand te plaatsen.