Vitesse: na rode kaart Dijkhuizen toch nog moeite met Cambuur

ROTTERDAM, 14 SEPT. Vitesse staat op de plek waar het graag wil staan. De Arnhemse ploeg heeft na de 4-2 zege op Cambuur net zo veel punten als Ajax en FC Utrecht. Het spel van Vitesse laat echter nog te wensen over. Cambuur speelde zaterdagavond vanaf de dertigste minuut met tien man, maar de thuisploeg kon toch geen grote afstand nemen. “Tegen tien is het vaak moeilijker spelen dan tegen elf”, excuseerde trainer Artur Jorge de matige prestatie van zijn ploeg.

De eerste drie wedstrijden hield Vitesse de nul, nu kreeg de ploeg twee doelpunten tegen. Marinus Dijkhuizen maakte de eerste. Vijf minuten later werd de spits uit het veld gestuurd. Hij kreeg rood voor een aanslag op de benen van John Veldman. Cambuur-trainer Gert Kruys was boos over de beslissing van arbiter De Graaf. “Wij noemen Dijkhuizen Joris Goedbloed. Die jongen doet geen vlieg kwaad. Er was beslist geen opzet bij die overtreding.”

Slachtoffer Veldman moest wel met een fikse enkelblessure het veld verlaten. Hij kan morgenavond vrijwel zeker niet meedoen in de UEFA-Cupwedstrijd tegen AEK Athene. Vitesse mist tegen de Grieken ook al John van den Brom. Hij is voor liefst zeven internationale wedstrijden geschorst. Om die reden werd Van den Brom tegen Cambuur na 64 minuten gewisseld. De wissel kwam het spel van Vitesse niet ten goede. Van der Heide bracht de bezoekers zelfs terug naar 3-2 en pas zeven minuten voor tijd stelde Marco Perovic met zijn derde doelpunt de zege veilig.

PSV was voor het eerst dit seizoen oppermachtig tegen een ploeg, het zwakke MVV. De zege, 2-0, viel uiteindelijk laag uit. Gilles de Bilde en Joeri Nikiforov maakten de doelpunten. PSV-trainer Bobby Robson loofde, een beetje overdreven, zijn ploeg uitgebreid. “Het belangrijkste is dat we geen doelpunten tegen hebben gekregen. We gaan wekelijks vooruit.” PSV, dat woensdag in de Champions League tegen HJK Helsinki speelt, staat vijf punten achter op de ongeslagen koploper Feyenoord.

Fortuna, dat vorig jaar zevende werd, haalde zijn eerste punt. In Sittard werd het 2-2 tegen AZ. De Alkmaarders lieten Fortuna twee keer terugkomen. Wilfred Bouma en Ronald Hamming, twee minuten voor tijd, voorkwamen de vierde zege op rij voor de thuisploeg. Sparta en RKC staan onderin de ranglijst gelijk met Fortuna. Sparta verloor met 3-2 bij Willem II, ondanks dat de Tsjech Tomas Galasek van de thuisploeg na 52 minuten uit het veld werd gestuurd. RKC ging bij FC Twente tenonder. Jan Vennegoor of Hesselink maakte vijf minuten voor rust het enige doelpunt.