Taxicentrale wekt verzet

AMSTERDAM, 14 SEPT. Amsterdam krijgt er een nieuwe taxicentrale bij. De organisatie die in Amsterdam en omstreken over taxi-aangelegenheden beslist, Olt Azam, heeft het bedrijf Taxidirekt hiervoor een vergunning verleend.

Het bedrijf zegt over enkele weken in Amsterdam te beginnen. Volgens directeur R. Weingarten heeft zijn bedrijf ook in de grootste deel van de rest van het land vergunningen gekregen. Taxidirekt zal volgens hem over ongeveer een jaar in het hele land werken. Na Amsterdam zal het bedrijf over een paar maanden in Friesland beginnen, aldus Weingarten. Klanten kunnen dan door het hele land via hetzelfde nummer een taxi bestellen. De bedoeling is dat wie in de toekomst Taxidirekt belt, dan via een computer direct wordt doorverbonden met een taxichauffeur die in de buurt rijdt.

De komst van Taxidirekt heeft dit jaar al veel onrust gegeven in de Amsterdamse taxibranche. Weingarten zegt zelfs met de dood bedreigd te zijn door taxichauffeurs die tegen concurrentie voor de Taxicentrale Amsterdam (TCA) zijn.

Directeur D. Grijpink van TCA bevestigt dat sommige chauffeurs emotioneel hebben gereageerd. Hij verwacht nog wel wat onrust en sluit niet uit dat hotels die met Taxidirekt gaan werken, geboycot worden door chauffeurs. Grijpink zegt geen juridische stappen meer tegen Taxidirekt te overwegen. “Dat heeft geen zin.”