Talibaan veroveren laatste belangrijke oppositiestad

TEHERAN, 14 SEPT. Talibaan-strijders in Afghanistan hebben gisteren Bamiyan, de laatste belangrijke oppositiestad, veroverd. De inname is door oppositiegroepering Hezb-i-Wahdat, die Bamiyan enkele dagen tevergeefs heeft verdedigd, toegegeven.

De spanningen tussen Iran en Afghanistan zijn hoog opgelopen na de vermissing van, en zoals later bleek de moord op, negen Iraanse diplomaten en een Iraanse journalist in Afghanistan. Ze werden sinds begin augustus vermist. De Talibaan hebben inmiddels toegegeven dat ongeregelde eenheden de moorden hebben gepleegd.

Het overwegend shi'itische Iran voelt zich verantwoordelijk voor de shi'itische minderheid in Afghanistan, die in het nauw gedreven wordt door de overheersing van de sunnitische Talibaan. De fundamentalistische moslims hebben het grootste deel van Afghanistan in handen. Inmiddels zijn 2 miljoen (shi'itische) Afghanen naar buurland Iran gevlucht.

Bamiyan, de laatste belangrijke pro-Iraanse oppositiebolwerk, ligt in centraal Afghanistan, in de gelijknamige provincie. Vele Talibaanse gevangenen zouden bij de verovering zijn bevrijd, hoewel een aantal van hen dood aangetroffen zou zijn. Een woordvoerder van de radicale moslimbeweging beschuldigt de oppositie ervan Talibaanse gevangenen te hebben vermoord, alvorens Bamiyan te verlaten. Ook beweren de Talibaan het strategisch gelegen gebied Garisuf - waar een belangrijke handelsroute doorheen loopt - onder controle te hebben.

Aan de grens met Iran hebben de Talibaan ongeveer tienduizend strijders samengetrokken. Iran heeft in het grensgebied zo'n 200.000 soldaten op de been gebracht. Via een radiostation heeft de fundamentalistische moslimbeweging Teheran gewaarschuwd geen troepen Afghanistan in te sturen, omdat de Talibaan-strijders over voldoende manschappen zouden bezitten om een aanval af te slaan.

In augustus hebben de Talibaan bij de verovering van de oppositiehoofdstad Mazar-i Sharif een bloedbad hebben aangericht onder pro-Iraanse shi'iten. Volgens Amnesty International en de Verenigde Naties zijn duizenden burgers omgebracht. Bij de inname van Bamiyan is, volgens de Talibaan, onschuldige burgers de gelegenheid geboden de stad te verlaten om etnische zuiveringen te voorkomen. (Reuters, AFP, AP)