Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

RTL Live. Rechtstreeks vanuit een café in Den Haag ontvangen Mylène de la Haye en Jeroen Pauw o.a. minister voor het grotestedenbeleid Rogier van Boxtel, en Hans Jeekel, Kamerlid voor D66. Zij praten over de betekenis van Prinsjesdag. RTL4, 17.05-18.00u.

2 Vandaag. Reportage over de gevolgen van de nu al meer dan twee maanden durende overstromingen in Bangladesh. Zo'n zeventig procent van het land staat onder water, de oogst is volledig mislukt en er breken allerlei epidemieën uit. Premier Sheikh Hasina vertelt over de situatie in haar land. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. O.a. de cijfers van het roofovervalteam uit Rotterdam. De regio heeft te maken met een toenemend aantal gewelddadige overvallen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Een reportage over het hoogwater in zuid-west Nederland. Verder portretten van Rusland nieuwste premier Primakov; en de onlangs overleden Amerikaanse senator George Wallace van de staat Alabama, aanvankelijk een groot voorstander van rassenscheiding. Na een aanslag op zijn leven kwam hij tot inkeer. Ned.3, 22.33-23.08u.

Prinsjesdag 1998. Rechtstreeks verslag van het uitspreken van de troonrede door Koningin Beatrix, morgen in de Ridderzaal in Den Haag. Speciaal voor doven en slechthorenden, op Nederland 1 van 12.40 tot 13.41 uur. Op Nederland 2, van 12.40 tot 16.00 uur, het reguliere verslag met de rijtoer, de troonrede en het overhandigen van de Miljoenennota door de minister van Financiën. Presentatie: Job Frieszo. Verslag rijtoer: Henny Stoel. Aansluitend aan het overhandigen van de Miljoenennota wordt een toelichting gegeven door premier Kok en minister Zalm en worden gesprekken gevoerd met de ministers Netelenbos (Verkeer) en De Grave (Defensie). Ook de politieke commentatoren Kees Lunshof (De Telegraaf) en Mark Kranenburg (NRC Handelsblad) geven hun visie.

DOCUMENTAIRES

Kwesties. Reportageserie waarin vandaag vijf artsen worden geportretteerd die werken en wonen in het enige nog functionerende ziekenhuis van Kismayo in Somalië. Totaal geïsoleerd achter een vijf meter hoge muur met dikke rollen prikkeldraad, zitten ze gevangen in een zeer gespannen werksituatie. Buiten gaat de burgeroorlog door. Belg.2, 21.20-22.00u.

Babewatch. Eerste deel van een als documentaire gedraaide 'soap' waarin jonge modellen van het prestigieuze Londense modellenbureau Select Model een jaar lang werden gevolgd op hun harde weg naar de top. RTL4, 22.35-23.05u.

Panorama. Binnenkort mag het potentiebevorderende medicijn Viagra in Engeland voorgeschreven worden. Men vraagt zich af of de enorme vraag naar deze revolutionaire pil niet leidt tot misbruik ervan en of er niet te weinig informatie gegeven wordt over de mogelijke bijwerkingen. BBC1, 23.00-23.40u.

AMUSEMENT

Villa Felderhof. In een sprookjesachtige villa in Zuid-Frankrijk ontvangt Rik Felderhof RTL4-presentator en komisch talent Carlo Boszhard en het geneeskrachtige medium Jomanda. Ned.1, 21.31-22.27u.

Goochelaars ontmaskerd. Eerste deel van een tweeluik over hoe goocheltrucs in elkaar zitten. Een gemaskerde goochelaar die zelf jarenlang met trucs zijn brood verdiende doorbreekt de beroepscode en geeft zijn geheimen prijs - o.a. die van het doorgezaagde meisje. Zonder lichteffecten en rookgordijnen. SBS6, 21.45-22.30u.

MUZIEK

Ray Charles. BBC-documentaire over de blinde zanger, pianist en componist Ray Charles. Frank Sinatra noemde hem 'The King', de arme zwarte jongen die uitgroeide tot één van de meest geliefde podiumartiesten ter wereld. Gesprekken met collega's en muziekfragmenten. Ned.3, 19.27-20.21u.

KUNST

Omnibus. Alan McGee was verslaafd aan drank en drugs tot hij Oasis, een van de bekendste bands van de jaren '90, ontdekte. Hij wordt nu gezien als een van de meest invloedrijke mensen in de popmuziek. BBC1, 23.40-00.35u.

FILM

Boys Town (Norman Taurog, 1938, VS). Semi-klassieke jongensdraak bezorgde Spencer Tracy een Oscar voor zijn creatie van pater Flanagan die een school opricht voor jeugddeliquenten, onder wie Mickey Rooney. Zijn motto: “There is no such thing as a bad boy.” Ned.2, 19.50-21.26u.

In het huis van mijn vader (Fatima Jebli Ouazzani, 1997, Nederland). Persoonlijke odyssee van Marokkaans-Nederlandse filmmaakster, die als tiener haar vaderlijk huis verliet, probeert de mythe van het maagdenvlies te ontrafelen en gaat op zoek naar de betekenis van het traditionele Marokkaanse huwelijk en het effect daarvan op haar eigen leven. Ned.3, 20.21-21.26u.

The Crush (Alan Shapiro, 1993, VS). Nabokovs Lolita vormde inspiratiebron voor Fatal Attraction-variant waarin een voorlijk 14-jarig meisje het leven terroriseert van haar weigerachtige liefdesobject Cary Elwes. RTL4, 21.00-22.35u., met reclame.

.Wally Tax - Outsider (Martijn de Groot, 1998, Nederland). Zie Film-vooraf. Ned.3, 23.08-0.18u.

Julius Caesar (Joseph L. Mankiewicz, 1953, VS). Respectabele, dienstbare Shakespeare-verfilming geeft alle ruimte aan de acteurs: Marlon Brando, James Mason, Louis Calhern, John Gielgud, Edmond O'Brien, Deborah Kerr. Duitsl.1, 0.50-2.50u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Desperate Characters (Frank D. Gilroy, 1971, VS). Shirley MacLaine levert memorabele bijdrage aan kritisch drama over de harde grotestadspraktijk van alledag in New York City. Duitsl.2, 1.25-2.50u., nagesynchroniseerd.

Der Millionär (Robert A. Stemmle, 1944, Duitsland). Komedie met Hans Moser als plotseling gefortuneerde postbode. Morgen, Duitsl.1, 10.03-11.25u., zw.