Sanering in componenten; Philips denkt aan sluiting van fabrieken

LONDEN / ROTTERDAM, 14 SEPT. Philips overweegt de sluiting van vijf fabrieken in België en Engeland waar voornamelijk componenten wordt gemaakt. Mogelijk besluit het elektronicaconcern bepaalde componenten, zoals beeldbuizen, in het vervolg in te kopen en niet meer zelf te produceren.

In een reactie op berichten uit diverse media over de sluiting stelt het elektronicaconcern “in de strategische heroverweging voorlopig alle mogelijkheden open te houden”. Behalve de drie vestigingen in Engeland en de twee fabrieken in België worden ook in Roermond en Zwolle componenten gemaakt. Eerder dit jaar werd bekend dat het resultaat van het bedrijfsonderdeel 'componenten' sterk onder druk staat door de voortdurende dalende prijzen.

Philips Groot-Britannië verklaarde vanmiddag te zullen reageren op de berichten over een mogelijke sluiting. De Britse regering zou in elk geval alle zeilen bijgezet hebben om sluiting te voorkomen van drie Philips-fabrieken in het noorden van Engeland, waarbij 2.000 banen verloren zouden gaan. Het gaat om fabrieken in Durham en Washington, waar televisiecomponenten worden gemaakt, en om een fabriek in Burnley, in het noordwesten.

Zowel premier Tony Blair als Peter Mandelson, minister van Industrie en Handel, zouden bij het overleg met Philips zijn betrokken en bereid zijn met overheidsgeld bij te springen. Beiden hebben hun kiesdistrict in het noordoosten van Engeland.

Sluiting van de drie Philips-fabrieken zou een nieuwe klap betekenen voor de werkgelegenheid in de Britse high-tech-sector in die regio. Een week geleden maakte het Japanse bedrijf Fujitsu bekend zijn chipfabriek in Newton Aycliffe nabij Durham te sluiten.

In juli van dit jaar zei het Duitse electronicabedrijf Siemens zijn halfgeleiderfabriek bij Newcastle, eveneens in de regio, te zullen sluiten, nog geen 15 maanden na de opening. In totaal gaan hierbij 1.700 banen verloren.

Het afgelopen weekeinde waarschuwde Mandelson voor een nieuwe golf ontslagen, die onder meer het gevolg zou zijn van de mondiale financiële turbulentie. Mandelson pleitte voor de oprichting van plaatselijke task forces met vertegenwoordigers van bedrijfsleven en overheid om nieuwe werklozen aan een baan te helpen.

Bij de twee vestigingen in België die mogelijk gesloten worden werken 1.300 mensen. Volgens de Belgische krant De Standaard zijn de ondernemingsraden al op de hoogte gebracht van de mogelijke gevolgen van de strategische wijziging. Het belang van België binnen het Philips-concern is de laatste jaren al sterk afgenomen. Acht jaar geleden had Philips er bijna 14.000 werknemers. Nu zijn dat er nog 8.500.