PRINSJESDAG: WAT MOET IK AAN VANDAAG?

Morgen is het Prinsjesdag, wat moet ik aan? Het is voor bewindslieden en Kamerleden geen vraag van de hoogste orde - maar toch. De televisiecamera's zullen in de Ridderzaal vooral die politici in beeld brengen die zich opvallend hebben uitgedost. Kranten laten de volgende dag kritische mode-ontwerpers aan het woord. En dan is er de haat en nijd: oudgedienden in de PvdA-fractie ergerden zich aan de hoeden van de nieuwelingen, zo vertelde vorig jaar het kort daarna vertrokken Kamerlid Gerda Dijksman. Een feestelijke outfit zou volgens doorgewinterde PvdA-vrouwen niet passen in de traditie van de sociaal-democratie.

De 'hoedenparade' is trouwens maar een slap aftreksel van hoe Prinsjesdag ooit was. Willem I liet in een serie Koninklijke Besluiten tussen 1825 en 1840 vastleggen hoe hoogwaardigheidsbekleders er bij ceremoniële gebeurtenissen uitmoesten zien. De ambtskostuums - donkerblauwe lakense stof, versierd met borduurwerk, vervolmaakt met degen en steek - domineerden tot aan het begin van deze eeuw. Het waren de volksvertegenwoordigers die de traditie ondermijnden. Zoals De Courant van 24 september 1928 meldde: “Ieder jaar wordt bij de Tweede Kamer de compositie verwarder. Het aantal ambtscostuums neemt af en dat der jacquets en rokcostuums neemt toe. Vooral de verschijning der colberts in de statige Ridderzaal is een aanfluiting.” De krant wilde een wetswijziging om het decorum te herstellen. In 1958 is zoiets in de Eerste Kamer ook nog voorgesteld, maar premier Drees wilde er niet van horen.

Hoe dan ook, minister van Financiën Zalm zal morgen, net als de afgelopen vier jaar, een jacquet huren bij Huijer Evening Dress aan de Koninginnegracht. Premier Kok heeft zijn eigen jacquet, ontworpen door Frans Molenaar en in kleur net iets afwijkend. VVD-Kamerlid Hella Voute-Droste kiest opnieuw voor iets van een jonge modeontwerper. “Als fractiewoordvoerder Economische Zaken wil ik jonge ondernemers stimuleren en dat doe je niet met subsidies maar door hun producten te kopen.” Femke Halsema, tijdens de verkiezingscampagne tot haar ergernis omschreven als “dat leuke meisje van GroenLinks”, heeft een pakje van Agnes B aangeschaft. Géén hoedje. “De koningin is te gast in ons huis en als gastvrouw draag je geen hoed.”

    • Hans Nijenhuis