Patijn: andere pas voor Antillianen

AMSTERDAM, 14 SEPT. Antillianen en Arubanen zouden een ander paspoort moeten krijgen dan Nederlanders. Naar Brits voorbeeld moet er een soort Gemenenbest-pas komen.

Dit idee heeft de Amsterdamse burgemeester S. Patijn zaterdag geopperd voor het Radio 1 Journaal. Patijn reageerde op de commotie die uitlatingen van de Amsterdamse wethouder J. van der Aa had veroorzaakt. Van der Aa wil een registratieplicht invoeren voor Antillianen die naar Nederland komen. Daarmee zou de hulpverlening Antillianen beter kunnen bereiken en kunnen ze een inburgeringstraject krijgen.

Amsterdam heeft veel problemen met Antilliaanse jongeren. De criminaliteit onder hen is relatief groot.

Staatssecretaris G. de Vries (Koninkrijkzaken) liet meteen weten niets voor een registratieplicht te voelen. Hij vindt dat er geen onderscheid gemaakt moet worden tussen Antillianen en Nederlanders. “Antillianen zijn Nederlanders”, aldus De Vries vorige week.

Patijn is geprikkeld omdat de politici die kritiek hadden op het voorstel niet met een oplossing komen “terwijl Amsterdam een groot probleem heeft met Antilliaanse criminelen”. Patijn vraagt zich af waarom Antillianen geen andere pas kunnen krijgen. Britten uit overzeese gebiedsdelen hebben ook een ander paspoort dat inwoners van Groot-Brittannië, constateert Patijn. “Waarom zou zoiets ook niet in Nederland kunnen.”