Overheid stimuleert technologiecentrum

Het ministerie van Onderwijs wil 150 miljoen gulden steken in het kersverse technologiecentrum in het Amsterdamse stadsdeel Watergraafsmeer. Die uitgave past in het beleid om Nederland Europees koploper te maken op het gebied van informatie- en communicatietechnologie.

Binnenkort beslist het kabinet of het geld daadwerkelijk naar Amsterdam gaat. Voor de totale investering van de overheid (330 miljoen gulden) zijn twintig projecten in de race. Het geld komt uit de aardgasbaten en is in het regeerakkoord toegewezen aan projecten voor onderwijs en kennis.

Het ministerie van Onderwijs ziet het geld graag naar het Wetenschap en Technologiecentrum Watergraafsmeer (WTCW) gaan. “Het is een goed project. In het centrum komen informatie- en biotechnologie en wetenschap samen. Wij zijn een grote voorstander van bundeling van kennis”, zegt een woordvoerster.

In het WTCW komen onder meer de beta-faculteit van de Universiteit van Amsterdam, een virtuele onderzoeksinstelling en een zogenoemd Twinning Center voor startende IT-bedrijven. Dit laatste centrum is een initiatief van Economische Zaken, dat 70 miljoen gulden investeert in het Twinning-project. Het totale budget van het WTCW moet rond de één miljard gulden uitkomen. De 150 miljoen gulden uit de aardgaspot komt daar bovenop en moet het centrum nog sneller van de grond brengen.

In 2010 moet het WTCW zo'n 800 bedrijven huisvesten. Nu huizen er ruim veertig bedrijven.