Olano nieuwe leider Vuelta

ROTTERDAM, 14 SEPT. De Spanjaard Abraham Olano heeft na zijn zege in de individuele tijdrit de leiding genomen in de Vuelta. De wereldkampioen van 1995 versloeg zijn landgenoot Melchior Mauri met ruim een minuut verschil. De Spanjaard José Maria Jimenez verspeelde zijn leiderstrui, hij verloor in de tijdrit op Mallorca ruim vier minuten.

Voor Olano, pas vader geworden, is de Vuelta het sportieve hoogtepunt van 1998. Hij stelde wederom teleur in de Tour de France, waar hij voortijdig uitviel. De kopman van Banesto wordt al een paar jaar gekenmerkt als de gedoodverfde opvolger van Miguel Indurain, wiens vader afgelopen zaterdag is overleden. Voorlopig is Olano niet meer dan een tijdritspecialist.

Een paar weken geleden won hij de Grote Prijs Eddy Merckx. Gisteren behaalde hij een verrassend grote overwinning op de Fransman Laurent Jalabert (1,08) en de Zwitser Alex Zülle (2,25). Jalabert staat nu tweede in het algemeen klassement met een achterstand van 41 seconden op Olano. Mauri staat derde met een tijdsverschil van ruim een minuut.

Titelhouder Zülle deelt deze maand in de algehele malaise bij Festina. Sinds deze wielersponsor wegens het toegeven van dopinggebruik uit de Tour werd gezet, zijn de prestaties teleurstellend. De Fransman Richard Virenque hoopte net als Zülle op eerherstel in de Vuelta, maar hij verloor in de tijdrit meer dan drie minuten op Olano. In de komende Pyrereneeënritten kunnen de klimspecialisten van Festina misschien tijd goedmaken. Morgen eindigt de elfde etappe in Andorra, waar het hoofdkantoor van de horlogefirma is gevestigd.

De Nederlandse inbreng was afgelopen weekeinde bescheiden. Zaterdag ging de dagprijs naar de Italiaan Fabrizio Guidi. Gisteren was Servais Knaven (TVM) de beste Nederlander met een negende plaats in de tijdrit. Leon van Bon en Michael Boogerd (beiden Rabobank) verloren ongeveer vijf minuten en sparen zich voor het komende WK in Valkenburg.

De 78e editie van de klassieker Parijs-Brussel werd zaterdag volledig gedomineerd door de Italianen. Stefano Zanini won de eindsprint van een kopgroep van vier renners. Zanini bevestigde daarmee zijn favorietenrol bij het WK. Hij kent het parcours en verkeert in de vorm van zijn leven.

De Italiaan Mirko Celestino werd tweede in Brussel. Zijn landgenoot eindigde Michele Bartoli als derde. De Nederlander Danny Nelissen finishte als dertiende in de verregende klassieker. De Italiaan Marco Magnani kreeg een startverbod. Bij een bloedcontrole bleek zijn hematocrietwaarde boven het toegestane percentage. De Duitsers Jan Ullrich en Erik Zabel hebben zich afgemeld voor het WK. Ullrich heeft sinds de Tour last van zijn achillespezen. Hij heeft de laatste drie edities niet deelgenomen aan het WK. Voor Zabel heeft het seizoen lang genoeg geduurd. Hij won in maart de openingsklassieker Milaan-Sanremo. Sprinter Zabel had weinig te zoeken op het lastige parcours in Zuid-Limburg.