Nederlandse directeur weg bij Grundig

De financieel diecteur van het Duitse electronicaconcern Grundig, de Nederlander Pieter de Jong, blijkt begin augustus zijn functie te hebben neergelegd. Zijn vertrek heeft niets te maken met de financiële positie van de onderneming, zo heeft een woordvoerder van Grundig dit weekeinde laten weten.

Grundig ging verder niet op het vertrek van De Jong in. Tegenover de krant Nürnberger Nachrichten zei De Jong zelf dat is afgesproken niets over de redenen van zijn opstappen naar buiten te brengen. Volgens de krant is ruzie geweest tussen De Jong en Burkhard Wollschläger, de voorzitter van de raad van commissarissen. De Nederlander zou besluiten hebben genomen die negatief voor Grundig zijn uitgepakt.

De Jong kwam al in de jaren tachtig van Philips naar Grundig. Na een korte onderbreking bij koekjesfabrikant Bahlsen kwam hij in februari 1997 uit eigen beweging weer terug bij het elektronicaconcern, als opvolger voor de eveneens Nederlandse en van Philips komende Pieter van der Wal.

Grundig heeft jaren in de verliezen gezeten. Die werden steeds aangezuiverd door Philips, dat lange tijd een groot belang in de Duitse onderneming heeft gehad. Philips trok zijn handen van Grundig af kort voordat De Jong er financieel directeur werd.

De onderneming denkt dit jaar voor het eerst sinds jaren weer winst te kunnen maken. De eerste helft van het jaar is “licht positief” afgesloten. De omzet in de eerste zes maanden groeide met 2 procent tot 1,3 miljard mark.