Montenegro zet Kosovaren uit

PRIŠTINA, 14 SEPT. De regering van Montenegro - deelrepubliek van Joegoslavië - heeft 3.200 Kosovo-Albanezen, die eind vorige week hun woonplaatsen ontvluchtten, gedeporteerd naar Albanië. De regering van Montenegro zegt geen middelen te hebben om nog meer vluchtelingen uit Kosovo op te vangen.

De VN-vluchtelingenorgansiatie UNHCR is ontsteld over de deportatie en heeft de regering in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica gevraagd alsnog te besluiten meer vluchtelingen uit Kosovo op te nemen. De deportatie werpt vragen op over de humanitaire situatie in Montenegro en over staatsrechtelijke kwesties, omdat zowel de Montenegrijnen als de Kosovo-Albanezen Joegoslavische staatsburgers zijn en de Montenegrijnen dit weekeinde dus mede-staatsburgers naar het buitenland hebben gedeporteerd.

De tweede helft van vorige week zijn in totaal elfduizend Albanezen uit Kosovo in Plav aangekomen, op de grens van Montenegro en Kosovo. De Montenegrijnen besloten de grens te sluiten, met het argument dat de regering in Podgorica geen middelen heeft om zoveel nieuwe vluchtelingen op te vangen. De vluchtelingen wilden niet naar Kosovo terugkeren. Ze kampeerden twee dagen en nachten in de open lucht, slechts voorzien van enkele honderden lakens en magere voedselrantsoenen. Gisteren kreeg de laatst aangekomen groep van 3.200 vluchtelingen een aanbod van de Montenegrijnse autoriteiten: de vrouwen en kinderen konden onderdak en hulp krijgen, de mannen niet. Als alternatief konden ze kiezen voor deportatie naar het noorden van Albanië. De vluchtelingen kozen voor het laatste. Ze werden per bus naar de grens tussen Montenegro en Noord-Albanië overgebracht. Die grens is normaliter gesloten, maar werd gisteren even geopend.

Montenegro klaagt al langer dat het niet in staat is nog meer vluchtelingen op te nemen. Montenegro telt 600.000 inwoners en herbergt al 40.000 vluchtelingen uit Kosovo en 30.000 vluchtelingen uit Bosnië en Kroatië. Er zijn verder nog vele duizenden Kosovo-Albanezen in Montenegro die zich niet hebben laten registreren.

De vluchtelingen komen uit Istinic, 75 kilometer ten westen van Priština. Ze namen de wijk voor de oprukkende Servische politietroepen en werden zaterdag door Servische pantserwages uit een voorlopig tentenkamp verdreven.

Dit weekeinde zijn volgens Albanese bronnen in Kosovo veertien Albanezen doodgeschoten tijdens een poging, naar Montenegro te vluchten. Ze zouden zijn gedood door scherpschutters van het Joegoslavische leger.