Holland Acht stopt? Hoezo?

Het nieuwe Holland Acht project bij het roeien werd gistermiddag opgedoekt. Volgens de Koninklijke Nederlandse Roeibond is dat het gevolg van de matige prestaties van de Nederlandse ploeg tijdens de afgelopen WK in Keulen, waarvoor de Holland Acht zich niet kon kwalificeren. Bovendien is volgens de bond Nederland te klein zijn voor een nieuwe mannen-acht. De beslissing van de roeibond kwam voor bondscoach Kris Korzeniowski als een volslagen verrassing.

Meneer Korzenowski, wat vindt u ervan dat het Holland Acht project niet meer bestaat?

Is dat zo? Daar weet ik helemaal niets van. Dat is nieuw voor mij.

U schrikt van deze mededeling?

Ja, nogal. Ik verkeerde in de veronderstelling dat de bond en ik het project - dat in mijn ogen redelijk succesvol was - over enkele maanden zouden evalueren. Ik sta nu met mijn mond vol tanden.

De bond noemde als reden de matige prestaties van de Nederlandse roeiers tijdens de afgelopen WK. Bovendien zou Nederland te klein zijn om op de lange termijn goede roeiers voort te brengen.

Dat vind ik onzin. Het heeft weinig zin om na een matig verlopen toernooi - waar de Holland Acht niet eens actief was - meteen het mes te zetten in een prestigieus project. Dit is een slechte zaak voor de Nederlandse roeisport. Nederland is te klein om goede roeiers voort te brengen? En Rienks en Florijn dan? Als de begeleiding goed is, kan ook een klein land presteren.

Verwacht u nog een telefoontje?

Dat moet ik nog zien. Het feit dat ik niet eens weet dat het project wordt stopgezet zegt voldoende. De bond heeft moeite om met zijn werknemers te communiceren. Zo gaan professionals toch niet met elkaar om? Ach, dit gaat al jaren zo. Ik ben een teleurgesteld man.

Is uw positie nu in het geding?

Daar kan ik op dit moment nog weinig over zeggen. Ik zal daarover met de bond moeten praten. Op dit moment ben ik wat verward. Het lijkt me beter om voorlopig niet op mijn toekomst als roeitrainer van de Nederlandse ploeg in te gaan.