HGC heeft dringend spelers nodig

Met een zeer smalle selectie begonnen de hockeyers van HGC gisteren aan de competitie. “Dit had voorkomen moeten worden.” Het kwam HGC niet slecht uit dat het duel tegen HDM bij een 3-2 achterstand werd gestaakt.

DEN HAAG, 14 SEPT. 'Schande dat een topclub als HGC geen volwaardig elftal op de been kan brengen.' Vaker dan hem lief was moest trainer-coach Maurits Hendriks het de afgelopen weken horen nadat zijn ploeg “uit voorzorg” tot twee keer toe voortijdig afhaakte bij een voorbereidingstoernooi. “Leuk is anders, maar ik begrijp maar al te goed dat het gezegd wordt.”

Realisme is dezer dagen de leidraad van Hendriks, de veelgeplaagde coach van de hockeyers van HGC, die aan zijn laatste seizoen begint bij de trotse club uit Wassenaar. Hoewel zijn ploeg gisteren allerminst kon overtuigen bij de start van de competitie, hield Hendriks na afloop de moed erin. Zijn schutterende defensie ten spijt. “Zolang het water ons nog niet aan de lippen staat, hou ik de noodscenario's op zak.”

Een uitglijder bleef HGC gisteren bespaard in de streekderby met HDM. Verantwoordelijk daarvoor waren niet zozeer de eigen verrichtingen alswel de aanhoudende regen die het hoofdveld van HDM volledig onder water zette. Voor het arbitrale duo zat er daarom niets anders op dan het duel na 42 minuten te staken, bij een stand van 3-2 in het voordeel van de thuisclub. Het restant van het Haagse hockeyonderonsje wordt waarschijnlijk op 20 december uitgespeeld.

Welke positie HGC tegen die tijd inneemt is zeer de vraag, gelet op de smalle selectie die, enkele uitzonderingen daargelaten, toch al niet bruist van het talent. “Nog een blessure en we bevinden ons in grote problemen”, was de waarschuwing die aanvoerder Stephan Veen gisteren liet horen.

HGC heeft de smalle selectie grotendeels aan zichzelf te wijten. Terwijl vele concurrenten de hockeyloze periode benutten om hun spelersgroep te versterken, bleef het in Wassenaar de afgelopen maanden opvallend stil. En dat terwijl de kampioen van twee jaar geleden deze zomer maar liefst zes spelers zag vertrekken. Tot overmaat van ramp viel rechterspits Tycho van Meer vorige week op de slotdag van de Haagse Hockeydagen uit met een zware sleutelbeenblesssure. Vermoedelijk is hij voor zes weken uitgeschakeld.

Slechts drie nieuwelingen meldden zich na de zomerstop in Wassenaar, de Australiër Joel Hughes, aanvaller Ronald Brouwer van overgangsklasser Wageningen en middenvelder Maarten Burgers van HCKZ. Het bleek niet genoeg, zeker na het wegvallen van Van Meer. Reden waarom Hendriks afgelopen week een beroep deed op de eigenlijk afgehaakte Wouter Plantenga, die tot opluchting van de coach instemde met het verzoek. HGC-oudgediende Marc Delissen bleef vooralsnog buiten schot. Hendriks: “Spelers van dat kaliber roep je pas op zodra je in degradatienood verkeert.”

De personele problemen betekenen “een hard gelag” voor Hendriks, die als assistent-bondscoach en interim-bondscoach van Jong Oranje over de nodige contacten beschikt in het internationale hockey. Had hij de huidige malaise niet kunnen of wellicht moeten voorzien? “Nee, omdat sommige bedankjes tamelijk onverwacht kwamen. Bovendien kan ik wel contacten leggen met deze of gene, voor de invulling van randvoorwaarden als huisvesting zijn de spelers toch afhankelijk van het bestuur.”

Hendriks zit zelden verlegen om een boude uitspraak, maar zodra de houding van de clubleiding ter sprake komt houdt hij zich opvallend op de vlakte. Twee jaar geleden trok hij naar eigen zeggen aan de bel met de mededeling dat “je tegenwoordig niet meer kan afwachten totdat de spelers bij je op de stoep staan”. Hij vond geen gehoor. “Geen wonder. We waren landskampioen geworden en het jaar daarop wonnen we de Europa Cup. Dan luistert niemand.” Maar om nou te zeggen dat het bestuur heeft zitten slapen? Na een korte pauze: “Die conclusie laat ik graag aan anderen over.”

Ook aanvoerder Veen, dit seizoen de centrale middenvelder, meldde zich de laatste weken een paar keer in de bestuurskamer. “Om ze te vertellen dat het hoog tijd werd om actie te ondernemen. Kortom, spelers benaderen en faciliteiten bieden.” In navolging van Hendriks weigert Veen met de beschuldigende vinger in de richting van het bestuur te wijzen, al erkent hij dat “deze situatie voorkomen had kunnen en misschien wel had moeten worden”.

Illustratief voor de bestuurlijke onmacht was het afketsen van de deal met Peter Milkovich. Bijna een jaar lang onderhield HGC intensief contact met de aanvoerder van de Canadese nationale ploeg. Niets leek een overgang in de weg te staan totdat het Bilthovense SCHC plotseling ten tonele verscheen en de 31-jarige middenvelder voor de neus van HGC wegkaapte. Hendriks, cynisch: “Vraag me niet hoe of wat ze hem geboden hebben, maar ze waren in elk geval slagvaardiger dan wij.”

Enigszins schuldbewust zette Milkovich HGC onlangs op het spoor van een collega-international, topschutter Rob Short. Hendriks rekent erop dat hij na de Commonwealth Games, die momenteel in Maleisië worden gehouden, een beroep kan doen op de 26-jarige aanvaller. “We hebben een noodsignaal afgegeven bij het bestuur. HGC kennende geven ze nu vol gas.”

De bliksemactie om Short binnen te halen heeft veel weg van een inhaalrace. Veen ontkent het niet. “Noem het zoals je wilt, feit is dat er snel iets moet gebeuren anders glijden we af naar het niveau dat niet bij HGC past.”

Op de eerste speeldag van de hockeycompetitie won landskampioen Den Bosch gisteren met 7-0 van HCKZ. Piet-Hein Geeris, afgelopen seizoen met 34 doelpunten topscorer van de hoofdklasse, scoorde drie keer. Vice-landskampioen Amsterdam behaalde een moeizame overwinning op nieuwkomer Venlo, 2-1. Het beslissende doelpunt kwam op naam van aanvoerder Marten Eikelboom. Bloemendaal-Hurley werd gestaakt wegens zware regenval.

In de vrouwencompetitie maakte titelverdediger Den Bosch een goede start. In en tegen Rotterdam werd het 5-1. Alle Bossche treffers kwamen van de stick van verdedigster Ageeth Boomgaardt. HGC, de kampioen van '97, verloor met liefst 6-0 van Laren.

    • Mark Hoogstad