Goudstaven in bloempotten van Gelli gevonden

ROME, 14 SEPT. In grote bloempotten bij de Toscaanse villa van Licio Gelli, betrokken bij een reeks grote schandalen, heeft de Italiaanse politie 150 staven baar goud ontdekt. Vermoed wordt dat sommige staven deel hebben uitgemaakt van de goudvoorraden die fascisten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben gestolen uit het toenmalige Joegoslavië.

De 79-jarige Gelli is donderdag in de Zuid-Franse stad Cannes gearresteerd. Hij was ruim vier maanden geleden uit Italië gevlucht om te voorkomen dat hij gevangen zou worden gezet nadat een veroordeling tegen hem in cassatie was bevestigd. Gelli, voormalig grootmeester van de verboden vrijmetselaarsloge Propaganda Due, was ook betrokken bij de instorting van Banco Ambrosiano, in 1982.

De politie ging op zoek naar het goud na bestudering van documenten die in Cannes zijn gevonden. De waarde van de staven wordt geschat op ongeveer 3,5 miljoen gulden.

Gelli is direct na zijn arrestatie met hartklachten overgebracht naar een kliniek. Hij heeft een zelfmoordpoging gedaan door zijn bril stuk te slaan en te proberen met het glas daarvan zijn polsen door te snijden. Na een paar dagen observatie is hij van de kliniek overgebracht naar een gevangenis bij Marseille. Italië heeft Frankrijk om de uitlevering van Gelli verzocht.