Geweld en rellen in Albanië na politieke moord

TIRANA, 14 SEPT. Aanhangers van de Albanese oppositie hebben vandaag voor de tweede opeenvolgende dag een aanval gedaan op het kantoor van premier Fatos Nano, uit woede over de moord, zaterdagavond, op een van hun leiders. Vanmiddag braken vuurgevechten uit toen betogers met de kist met hun zaterdag vermoorde leider het kantoor binnendrongen. Uit het gebouw klonken explosies en op straat rijden tanks. Eén tank is door betogers veroverd.

Om 12 uur vanmiddag liep een ultimatum aan Nano's adres van oppositieleider en ex-president Sali Berisha af. Deze gaf de premier gisteren 24 uur om af te treden. Nano heeft het ultimatum genegeerd.

Vijftienhonderd aanhangers van Berisha's Democratische Partij (PD) gingen gisterochtend de straat op naar aanleiding van de moord, zaterdagavond, op de 35-jarige Azem Hajdari, een prominente PD-leider. Onbekenden schoten hem met kalasjnikovs dood toen hij het partijkantoor in Tirana verliet. Bij de aanslag werd een tweede lijfwacht gewond.

De woedende demonstranten trokken gisteren van het partijgebouw, waar Berisha Nano ervan beschuldigde de moord op Hajdari te hebben georganiseerd, naar het hoofdbureau van politie. Ze riepen leuzen als 'Wraak' en 'Dood aan Fatos Nano'. Ze gooiden stenen, braken ruiten en beschadigden politievoertuigen. Vervolgens trokken ze verder naar de zetel van de regering, waar Nano met zijn ministers juist de situatie na de moord op Hajdari besprak. De betogers ontwapenden de wachten en schoten met kalasjnikovs en geweren op het gebouw. Terwijl Nano met zijn ministers door een achterdeur ontkwam, drongen de betogers aan de voorkant binnen en stichtten brand in kantoren op de begane grond. Anderen staken auto's in brand. Daarop kwam de politie in actie. Een betoger - naar later bleek een van de leiders van het oppositionele Nationale Front - werd door een kogel in de borst geraakt en stierf enkele uren later.

Berisha stelde gisteren “de crimineel Nano” een ultimatum: hij zou binnen een etmaal, dat wil zeggen uiterlijk om twaalf uur vandaag, moeten aftreden. Als hij dat niet doet - en Nano is niet afgetreden - zou Berisha naar zijn zeggen “reageren en alle middelen inzetten om hem omver te werpen”. Volgens Berisha is de moord op Hajdari georganiseerd door de premier en uitgevoerd door een moordcommando, geleid door een politiechef uit Tropojë, in Noord-Albanië. De man, Jaho Salihi, is midden vorige week verdwenen en wordt door de justitie gezocht.

De regering veroordeelde zaterdag de moord op Hajdari als “criminele en terroristische daad” die “de zwaarste straf verdient”. De Albanese president, Rexhep Meidani, deed gisteren een dringend beroep op de Albanezen rustig te blijven.