Gevechten gemeld bij Kisangani; Centrum rebellie Congo onder vuur

NAIROBI, 14 SEPT. In de Oost-Congolese stad Goma, het hoofdkwartier van de rebellie tegen president Kabila, zijn vanochtend vroeg hevige gevechten uitgebroken. Volgens de Congolese rebellen zijn met Kabila verbonden tribale milities verantwoordelijk voor de aanval. Ook rond de rebellensteden Bukavu en Kisangani zou worden gevochten.

Volgens een rebellenleider, Lunda Bululu, openden milities van de Maï Maï en Rwandese Interahamwe-milities de aanval. Er klonk hevig vuur van lichte wapens, onder meer in het stadscentrum, en rond het plaatselijke radiostation brak brand uit. Onbevestigde berichten spraken eveneens van gevechten in de zuidelijker gelegen rebellenstad Bukavu. Regeringsbronnen in de hoofdstad Kinshasa zeiden vanmorgen dat er ook wordt gevochten rond Kisangani, de derde stad van Congo, die eveneens in handen is van de opstandelingen.

De Maï Maï zijn een militie van verscheidene Oost-Congolese stammen; de Interahamwe-milities bestaan uit Rwandese Hutu-strijders die in 1994 een actieve rol speelden tijdens de genocide in dat land en daarna uitweken naar Congo. Beide milities werken sinds enkele maanden samen met het regime van president Laurent-Désiré Kabila.

Interahamwe en Maï Maï voerden vorige maand ook al militaire acties uit rond Goma, maar op een veel kleinere schaal. Beide groepen willen de Tutsi's, die de drijvende kracht vormen achter de rebellie tegen Kabila, uit Congo verdrijven en de Interahamwe willen zelfs alle Tutsi's uitroeien. De Interahamwe zijn de aartsvijand van het Rwandese regime. Rwanda zou militaire acties van deze milities vlak bij zijn grenzen als excuus kunnen gebruiken om openlijk en nog grootschaliger dan nu in te grijpen in de Congolese oorlog.

Ook in Oeganda wekken de acties van de met Kabila verbonden milities grote ongerustheid. Volgens berichten uit de Oegandese hoofdstad Kampala sloten de milities een verbond met Soedan, dat op voet van oorlog staat met Oeganda. De regionale krant EastAfrican melddde vanochtend dat 2.800 Rwandese en Oegandese rebellen worden getraind in regeringsgebied in Zuid-Soedan. Deze opstandelingen zouden zich later bij de alliantie van Kabila in Oost-Congo moeten voegen. Kabila bracht de afgelopen maand twee geheime bezoeken aan de Soedanese hoofdstad Khartoum om dit verbond te bekrachtigen, aldus nog onbevestigde berichten.

President Museveni van Oeganda gaf vorige week toe verscheidene vliegvelden in Oost-Congo te hebben bezet om te voorkomen dat Soedan militaire versterkingen stuurt. Militaire en diplomatieke bronnen maakten onlangs melding van transportvluchten met wapens van Juba in Zuid-Soedan naar het door Kabila's troepen gecontroleerde Isiro in het noordoosten van Congo.

Delen van het Oegandese 31ste bataljon vechten in Congo. Deze eenheid werd vorig jaar door Amerikaanse militaire adviseurs opgeleid als onderdeel van een toekomstige inter-Afrikaanse vredesmacht. De Congolese staatsradio in Kinshasa maakte in het weekeinde melding van training door Amerikaanse instructeurs van troepen aan rebellenzijde. Deze oefeningen zouden plaatsvinden op een eilandje in het Kivumeer, in rebellengebied.

    • Koert Lindijer