Fusie Vendex-KBB nadert afronding

ROTTERDAM, 14 SEPT. De fusie tussen de detailhandelsconcerns Vendex en Koninklijke Bijenkorf Beheer is vrijwel rond. De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa), die de fusieplannen onderzoekt, heeft er geen bezwaar tegen dat de warenhuizen V&D, de Bijenkorf en de Hema in één onderneming terechtkomen. Dit hebben beide concerns vrijdag bekendgemaakt.

Als de NMa een veto had uitgesproken tegen die combinatie, was de aangekondigde fusie niet doorgegaan. De NMa zal de fusie ook niet verbieden op grond van de machtspositie van de combinatie Vendex en KBB bij de verdeling van winkellocaties in Nederland.

Vendex (V&D en winkelketens als Hunkemöller en Hans Anders) heeft in februari dit jaar een bod uitgebracht op KBB (onder meer Bijenkorf, Hema, Praxis en Amici). Vendex bood 145 gulden per aandeel KBB. Na uitkering van een interimdividend aan de KBB-aandeelhouders is dat bod nu 143 gulden.

De fusie werd in februari ter beoordeling voorgelegd aan de Europese mededingingsautoriteiten, en vervolgens op haar eigen verzoek doorgeschoven naar de zojuist opgerichte Nederlandse Mededingingsautoriteit. Op 8 oktober loopt de tweede fase van het onderzoek af en moet de NMa haar oordeel vellen.

Waarschijnlijk zal de NMa wel beperkende voorwaarden stellen. In een aantal productcategorieën heeft de combinatie Vendex/KBB een marktaandeel van enige tientallen procenten. Daarbij gaat het net name om dameslingerie, kinderkleding tot twee jaar, dameskleding, lederwaren en sieraden. Mogelijk dwingt de NMa de fusiepartners een aantal winkelformules af te stoten om hun machtspositie (naast de warenhuizen) te verkleinen, bijvoorbeeld de kinderkleding-winkels van Prenatal (KBB) en de lingerie-winkels van Hunkemöller (Vendex).

Tegen de fusie bestaat verzet van een groep particuliere en professionele aandeelhouders van KBB die over ongeveer veertig procent van de aandelen beschikt. Deze beleggers vinden het huidige bod van Vendex te laag. Dat de beurskoers van KBB nu onder het bod ligt betekent volgens directeur drs. P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) niet dat de oppositie verzwakt. De meevallende winstcijfers van KBB in het eerste halfjaar hebben volgens hem de vastberadenheid alleen maar vergroot.