FC Utrecht helpt Olsen bij inpassen broers De Boer

UTRECHT, 14 SEPT. Michael Mols en John O'Brien hebben gisteravond maar eens vrolijk het glas geheven op de doelpunten die zij maakten tegen hun oude club Ajax. Na het gelijkspel (2-2) waren de twee spelers van FC Utrecht zelfs zo brutaal om uitgerekend Amsterdam als locatie te kiezen voor een avondje uit. “We zullen maar niet met ons shirt op het Leidseplein verschijnen”, zei Michael Mols grinnikend.

Dat had ongetwijfeld aversie gewekt. Want het fris voetballende team van trainer Mark Wotte was de eerste ploeg die Ajax dit seizoen punten afhandig maakte. En daardoor reist Ajax vandaag met wat gemengde gevoelens naar Zagreb voor de eerste Champions League-wedstrijd. Want goed voor het zelfvertrouwen was de remise in de sfeervolle ambiance van stadion Nieuw-Galgenwaard allerminst.

Morten Olsen verwacht ook in Kroatië hectische toestanden en dan zal Ajax het hoofd moeten koel houden. De Deense oefenmeester ergerde zich nogal aan de foutjes die vooraf gingen aan de twee Utrechtse doelpunten. “Soms moet je in een bepaalde situatie ook eens de bal de tribune in knallen. Zoals wij de doelpunten weggaven, dat was een lachertje. We hebben wel veel goede voetballers in de ploeg, maar te weinig killers. Bij balverlies werd er slecht omgeschakeld van aanvallend naar verdedigend voetbal.”

Olsen was ook slecht te spreken over de instelling van een aantal spelers die bij een 2-1 voorsprong kennelijk de benen wilden sparen voor de confrontatie van woensdag. “Ik heb toen niet gezien dat wij de wedstrijd echt wilden winnen. Spelers die dan te mooi willen voetballen zijn niet goed bezig met hun vak.” Maar misschien komt het de trainer van Ajax ook wel goed uit. Nu heeft hij tenminste een argument om geruisloos de gebroeders De Boer weer in te passen. Voor Ronald is het in Zagreb nog te vroeg omdat er loopvermogen en scherpte van een middenvelder worden verwacht. Maar het zou niet verbazen als Frank de Boer op de positie van linksback reeds overmorgen zijn rentree maakt. Op die positie in het veld stelde Mario Melchiot gisteren acht minuten voor tijd Michael Mols in de gelegenheid om de gelijkmaker (2-2) op het scorebord te brengen. De gebroeders De Boer reizen vandaag met nog 23 andere spelers in elk geval mee naar Kroatië.

Nu stond Melchiot gisteren toevallig geen linksback zoals de laatste weken, maar rechtsback. Olsen had geheel tegen de huisstijl van Ajax in twee stoppers in het centrum opgesteld: Tobiasen en Oliseh. Zij moesten respectievelijk Michael Mols en John de Jong bewaken. Daardoor kon de vrije man Danny Blind nooit in een benarde positie komen. Blind groeide op z'n 37ste uit tot één van de uitblinkers, maar Ajax paste zich natuurlijk wel enigszins aan. De consequentie was bovendien dat Richard Witschge op links een pittige verdedigende taak had in het afstoppen van de verrassend sterke Reinier Robbemond. Mede daardoor beschikte Witschge over te weinig kracht om linksbuiten Peter Hoekstra goed te bedienen. De blonde flankspeler kon geen enkel gevaar stichten en dat gold in mindere mate ook voor Babangida die het moeilijk had tegen Emmanuel Nwakire.

Toch bezat Ajax in de eerste helft door het uitstekende spelinzicht van Blind en Litmanen, die ook nog eens met een ijzingwekkende precisie de bal rondspeelden, een fors veldoverwicht. Na de openingstreffer van Litmanen had Ajax de wedstrijd simpel moeten beslissen. Maar Oliseh, Hoekstra, Benni (twee keer) en Blind verprutsten een handvol kansen. In de tweede helft was de fut eruit bij de landskampioen. Ajax speelde te gemakzuchtig in een te laag tempo waardoor FC Utrecht weer op gelijke hoogte kon komen. Mede door het zware veld en het vele balbezit op de helft van de tegenstander kwam Ajax die klap niet meer te boven. De pijp was leeg.

Het wordt de komende dagen interessant om te zien wat voor consequenties Olsen verbindt aan dit puntenverlies van Ajax. Toevallig waren zowel Melchiot als Dani schuldig aan de doelpunten van FC Utrecht. Al werkte Dani hard om zijn verdedigende tekortkomingen te camoufleren. Beiden stonden toch al op de nominatie om plaats te maken voor de gebroeders De Boer.

Trainer Mark Wotte was de morele winnaar van dit duel. De Hagenaar heeft in Utrecht met beperkte middelen een aantrekkelijk elftal opgebouwd. De 21-jarige talentvolle aanvallende middenvelder John de Jong werd bijvoorbeeld voor slechts 750.000 gulden overgenomen van zijn voormalige werknemer ADO Den Haag. Utrecht speelt herkenbaar voetbal met een tomeloze inzet. En dat spreekt tot de verbeelding in Nieuw-Galgenwaard, waar zelfs de ooit in opspraak geraakte ex-voorzitter Theo Aalbers weer een plaatsje op de eretribune heeft gekregen. Wotte: “Wij moeten het van het collectief hebben. En zeker tegen Ajax niet zozeer van de individuele kwaliteiten van de spelers. We willen het publiek vermaken zonder dat we achterin de poort openzetten. En dat is vandaag goed gelukt.”

Ook Michael Mols is nuchter over de werkelijke kracht van FC Utrecht, dat met een goede start een misplaatste kampioenseuforie in de Domstad heeft losgemaakt. De spits, die door een speciale clausule in zijn contract, interessant blijft voor buitenlandse clubs: “Wij moeten niet de illusie hebben dat we Ajax kunnen bijhouden. Twente, Roda en Willem II zijn ploegen van ons niveau die we moeten verslaan. Alles zit nu mee. Maar het zegt nog niets.”

Mols heeft het weliswaar goed naar zijn zin in de Galgenwaard, maar clubliefde is de topscorer van de eredivisie vreemd. “Mijn enige band met FC Utrecht is mijn contract. Ik ben even realistisch als het bestuur. Wanneer ze een waanzinnig bedrag kunnen vangen, maken ze van mij een mooi afscheidscadeau met twee strikjes eromheen.”

Onachtzaamheid in de Utrechtse defensie zorgde ervoor dat Litmanen al in de vijfde minuut door een pass van Blind vrij kwam voor doelman Kooiman en na een omtrekkende beweging 1-0 aantekende. Mols kreeg daarna twee kansen. Een doelpunt van Utrecht werd afgekeurd wegens hands, maar op slag van rust kwam de gelijkmaker er toch. O'Brien haalde van ver af uit, een schot waar Van der Sar zich op verkeek. Na rust maakte Benni, die in de eerste helft wat kansen om zeep hielp, veel goed door Ajax met een fraaie actie weer op voorsprong te brengen. De Zuid-Afrikaan was door een lichte blessure al vervangen door Sibon toen Mols uit een pass van Robbemond, die lang mocht oprukken, de eindstand bepaalde op 2-2.

    • Erik Oudshoorn