Failliete bedrijven Japan laten record aan schuld achter

TOKIO, 14 SEPT. Failliete bedrijven in Japan hebben in de maand augustus een recordbedrag aan schulden achtergelaten. Dit heeft het Japanse onderzoeksinstituut Teikoku Databank vandaag bekendgemaakt. Als gevolg van de huidige crisis is ook het aantal faillissementen in deze maand gestegen.

Ruim 1500 bedrijven schakelden afgelopen maand definitief het licht uit en lieten een schuld achter van ruim 1 biljoen yen (ruim 14 miljard gulden), een record in de naoorlogse geschiedenis. Volgens Teikoku zal het aantal faillissementen in de nabije toekomst blijven stijgen wegens problemen in de industrie en de zwakke aandelenmarkt.

Opvallend is dat het aantal faillissementen in de bouw - een sector die juist als zwak wordt omschreven - tegen de trend in is gedaald. Van invloed hierop kan het stimuleringspakket zijn dat dit voorjaar door de regering is opgezet en waarvan traditioneel vooral de bouwnijverheid profiteert.

In de politieke arena heeft de Japanse oppositie vandaag het derde voorstel verworpen van de regerende Liberaal Democratische Partij om het bankroet te voorkomen van een van de grootste banken van Japan, de Long Term Credit Bank (LTCB). Uit angst voor een komend faillissement van deze bank zakten de aandelen LTCB vanmorgen al tot een recorddiepte van 19 yen. Na het bekend worden van een nieuwe voorstel steeg het aandeel, om de dag te sluiten op 39 yen. De afwijzing van het voorstel door de oppositie werd pas na het sluiten van de beurs bekend.

De oppositie verzet zich al weken in het parlement tegen de regeringsplannen om overheidsgeld te pompen in de LTCB, waarvan vele commentatoren vermoeden dat ze momenteel al insolvabel is. De oppositie meent dat het pompen van geld in de bank is bedoeld om “schandalen te verbergen en belangen van de LDP te beschermen”, zoals Ichiro Ozawa, een van de leiders van de oppositie, gisteren op televisie zei. De oppositie wil daarom opening van zaken voordat de overheid belastinggeld in de financiële sector steekt. Omdat de oppositie de meerderheid heeft in het Hogerhuis kan de regering haar mening oppositie niet zonder meer naast zich neerleggen.

Sumitomo Trust Bank, de bank die nog steeds op de nominatie staat om de gezonde delen van de LTCB over te nemen, maakte vandaag bekend samenwerking aan te gaan met het Amerikaanse investeringsfonds Alliance Capital Management LP. Sumitomo zal in Japan het Amerikaanse fonds aan de markt gaan brengen.

Daarnaast zal Alliance Capital in de VS een investeringsteam van Sumitomo onderbrengen dat gebruik zal kunnen maken van informatie van Alliance en dat tevens aan besprekingen over investeringsstrategie zal deelnemen bij de Amerikaanse partner. De samenwerking van de Japanse financiële gigant met een buitenlandse partner is deel van een stroom van dergelijke verbonden die het afgelopen jaar zijn gesloten. Wegens liberalisering van de Japanse financiële markt hebben Japanse bedrijven zich genoodzaakt gezien in het buitenland op jacht te gaan naar kennis.

    • Hans van der Lugt