Etienne U. wraakt justitie

AMSTERDAM, 14 SEPT. Tijdens het hoger beroep van het proces tegen vermeende drugsbaas Etienne U. in Amsterdam heeft raadsman C. Korvinus het gerechtshof verzocht het openbaar ministerie niet ontvankelijk te verklaren.

Het hoger beroep is vandaag begonnen in de speciaal beveiligde rechtszaal. Korvinus las een brief voor van de Haarlemse officier van justitie F. van Straalen, die het onderzoek tegen U. leidt, aan procureur-generaal P. Brillmann. Hieruit zou blijken dat het Haarlemse OM ter voorbereiding van het hoger beroep tegen U. twee getuigen in de VS opnieuw heeft gehoord. Ook zou aan een van hen een getuigenbeschermingsprogramma zijn aangeboden in ruil voor een belastende verklaring tegen U. Van beide bezoeken van het OM is de verdediging niet op de hoogte gebracht. De verhoren werden pas aan het dossier toegevoegd nadat procureur-generaal Brillmann ze per ongeluk ontdekte en ze opeiste. In de brief aan Brillmann biedt Van Straalen excuses aan.

In januari dit jaar werd Etienne U. door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens deelname aan criminele organisatie en belastingfraude. De rechtbank achtte bewezen dat U. opdrachtgever was van een drugstransport met de schepen Orcadia en The Great Alexander naar de VS in 1996. Inmiddels is de betrokkenheid van U. in twijfel getrokken door het Amsterdamse OM, dat onderzoek doet naar een andere verdachte. Het Haarlemse OM had daarom opnieuw getuigen gehoord.