Dollar en Azië zetten AEX-index op winst

AMSTERDAM, 14 SEPT. Een hogere dollar, een mogelijke Amerikaanse renteverlaging en hogere slotkoersen op de beurzen van Japan en Hongkong hebben de beurzen van Europa vanochtend op winst gezet. In Amsterdam steeg de toonaangevende AEX-index met 21,07 punten (circa 2 procent) naar 1031,49 punten. De beurs van Parijs was met een vooruitgang van 3,5 procent de grootste stijger in Europa. In Frankfurt stegen de koersen vanochtend gemiddeld 3 procent. De Amerikaanse dollar steeg met bijna een cent naar 1,9178 gulden.

Ondanks de positieve invloed reageerden beurshandelaren vanochtend sceptisch op het 2,2 procent hogere slot van Tokio van vandaag. “Het gaat niet ineens goed met de Japanse economie”, zei een van hen. “Die beurs gaat niet in een rechte lijn naar beneden. Dat gaat met hick-ups. Daar zien we er nu een van. Als de Verenigde Staten de komende tijd de kar niet gaan trekken, kunnen we in Amsterdam nog wel eens rond de 980 punten uitkomen.”

Hoewel de koersen van bijna alle hoofdfondsen stegen, was er weinig te doen op de vloer van de Amsterdamse effectenbeurs. “Er zijn weinig orders. De beleggers staan aan de zijkant. Alleen vanaf de optiebeurs komt nog een beetje vraag”, stelt een handelaar.

De grootste stijgers waren de financiële waarden. De banken en verzekeraars hadden vorige week bij de onrust op de beurzen onder vuur gelegen en werden nu goedkoop bevonden.

ABN Amro steeg vanochtend met 2,30 gulden naar 38,50 gulden en was daarmee procentueel de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Aegon klom met 3,40 gulden naar 165,50 gulden. ING won 3,30 op 105,80. Fortis Amev steeg met een winst van 1,40 op 117,60 gulden iets minder hard.

Bij beleggers waren ook de aandelen in het softwarebedrijf Baan populair. De koopimpuls werd opgewekt door Amerikaanse beleggers die vrijdag de softwarefondsen hoger waardeerden. Baan liftte vanochtend mee en steeg met 3,80 naar 61,30 gulden.

ASM Lithography, dat vorige week een grote verliezer was, presteerde vandaag opnieuw onder de maat. De koers steeg met slechts vier dubbeltjes naar 36,50. Vendex en KBB profiteerden van het gunstige nieuws over hun voorgenomen fusie. De NMa stelde in een tussenoordeel de concentratie van warenhuizen niet als een probleem te zien. Vendex steeg met 3 gulden naar 77,70 gulden. KBB klom met 3 gulden naar 140 gulden.

TOKIO De Nikkei-index is vandaag met 310,39 punten gestegen naar 14.227,37 punten. Dat is een stijging van 2,2 procent. Daarmee werd de grote daling van afgelopen vrijdag, van 749 punten, voor een klein deel weer goedgemaakt.

De andere beurzen in Azië waren ook hoger. In Zuid-Korea boekte de beursindex een winst van 1,9 procent. Hongkong sloot 1,1 procent hoger en Singapore 2,8 procent. Maleisië, waar de koersen de laatste tijd sterk in beweging zijn, eindigde maandag 6,7 procent hoger.