Coach Mijnders keert terug na teleurstellend WK roeien

ROTTERDAM, 14 SEPT. De Commissie Top Roeien (CTR) heeft de teleurstellende Nederlandse prestaties bij de WK roeien aangegrepen om René Mijnders te benaderen voor een trainerschap. Mijnders stond aan de wieg de Holland Acht, die in Atlanta een gouden medaillewon. Als toeschouwer in Keulen verklaarde hij zich bereid tot een terugkeer op parttime basis. “Het is van belang dat er synergy komt in de nationale selectie. Nu beheren verschillende coaches ieder op hun eigen manier eilandjes.”

Tjark de Vries, voorzitter van de CTR, noemt Mijnders “een man met grote kwaliteiten”. De bestuurder kon in Keulen nog geen toezeggingen doen over een aanstelling van Mijnders. “We beslissen daar deze herfst nog over,¨ zei De Vries. “Als we in Sydney willen presteren, moet er volledige toewijding zijn voor de gestelde doelen en dat is waar we de meeste medaillekansen hebben.”

Mijnders was de laatste tijd alleen actief als adviseur van de roeibond. Hij beheert een consultancybureau en verwacht in de zomermaanden voldoende tijd over te houden voor een begeleidende rol. Volgend jaar vinden de WK in het Candadese St.Catherines plaats.

Mijnders wil de structuur van de roeibond verbeteren. “Enerzijds is er een toenemende professionaliteit. Steeds meer landen kunnen een ploeg goed voorbereiden. Elk jaar gaat het weer een paar seconden harder. Steeds meer internationale toproeiers verlengen hun carrière. In Nederland gebeurt het tegenovergestelde, vanwege de toenemende studiedruk. Met tweede- en derdejaars roeiers haal je de top niet.”

De Nederlandse roeiers moesten zich afgelopen weekeinde tevreden stellen met een zilveren en een bronzen medaille. De favoriete dubbeltwee met Pieta van Dishoeck en Eeke van Nes verloor in de finale van de Britse boot met Miriam Batten en Gillian Lindsay. De vier-zonder-stuurvrouw met Carin ter Beek, Christine Vink, Tessa Appeldoorn en Nelleke Penninx eindigde als derde, achter de boten van Oekraïne en Canada.

Het WK werd geplaagd door slechte weersomstandigheden. Herfststormen en slagregens maakten het toernooi tot het koudste in jaren. De roeiers werden na hun race onmiddellijk in dekens gehuld. De Nederlandse begeleiders toonden zich niet teleurgesteld over de ontbrekende gouden medaille. “Het ontbrak onze meiden aan routine om met de ruwe omstandigheden om te gaan. Er was een valse start en de stormachtige meewind was zeker niet voordelig”, zei trainer Adriaan Lieszner.

Pieta van Dishoeck en Eeke van Nes waren door hun coach Kris Korzeniowski voorbereid op een snelle start van de Britse boot. Het Nederlandse tweetal werd toch verrast en kon de opgelopen achterstand in het tweede deel van de race niet meer goedmaken. De Engelse winnaressen hadden het schuim op de lippen staan en konden pas na een paar minuten met de armen het zegegebaar maken.

Voor Van Nes was het haar tweede zilveren medaille bij een WK. In 1995 werd ze tweede in de dubbeltwee met Irene Eijs. Met dezelfde partner won Van Nes een bronzen medaille bij de Olympische Spelen van Atlanta. Van Dishoeck had nooit eerder op het podium gestaan bij een mondiaal roeievenement. Ze vierde haar eerste zilveren medaille op uitbundige wijze.

Maarten van der Linden en Pepijn Aardewijn eindigden in de lichte dubbeltwee op de vijfde plaats in Keulen. Twee jaar geleden wonnen ze nog een zilveren medaille in Atlanta. Ze moesten ervaren dat de concurrentie zwaarder is geworden. In Keulen lagen 27 boten aan de start. De Polen Kucharski en Sycz waren net als vorig jaar duidelijk de sterksten.