ASJKENAZISCH JOODSE SOEPBALLETJES

Brot mit Schmalz ofwel een stuk brood besmeerd met uitgebakken ganzenvet is een lekkernij uit de Asjkenazisch joodse keuken die binnenkort te proeven is als openingshapje bij een glaasje wodka tijdens een van de tien Asjkenazisch joodse diners die Museumdiner dit jaar organiseert in vervolg op de succesvolle 'Sefardisch joodse diners' die vorig jaar plaatsvonden in het kader van de geschiedenis van de joodse keukens.

De Asjkenazisch joodse keuken - die ontstond omstreeks de tiende eeuw toen joden zich op het Duitse platteland en in kleine provinciale steden vestigden - kent stevige kost en uitgesproken smaken. Het heersende koele klimaat in Midden-en Oost-Europa bepaalde wat er op het land wilde groeien en daarmee dus ook de smaak van de gerechten die werden bereid volgens de Moza¨ische spijswetten. Wie de rijkdom aan smaken en texturen uit de traditionele joodse keuken van Midden- en Oost-Europa in al haar glorie wil proeven, kan terecht in restaurant David en Goliath van het Amsterdams Historisch Museum waar vanaf 1 oktober tot en met 26 november de Asjkenazisch joodse diners plaatsvinden. (Reserveringen: 020-423.58.17.) Voor ƒ 135,- per couvert (inclusief wijnen, koffie en likeur) worden veertien gerechten in zeven gangen geserveerd. Het ensemble Di Kalles speelt jiddische muziek en de organisator van deze diners, Heske Kannegieter, vertelt telkens iets over de achtergrond van de betreffende gerechten.

Heerlijkheden als Gefilte Fisch, Lokshenkugel mit Tzibbeles of Cholent mit Ganz onder andere ter tafel komen alsook de loodzware maar verrukkelijke perenkugel. Gasten kunnen na afloop van het diner het onvolprezen kookboek De joodse keuken van Krekulov´a en Doleˇzalov´a kopen, dat in beperkte mate voorradig is tegen de gereduceerde prijs van ƒ 39,50 (winkelwaarde ƒ 49,50). Wie het eerst maalt, die het eerst haalt.

    • Florine Boucher