Wall Street stijgt door Starr-rapport; Beleggers opgelucht

New York, 12 SEPT. De koersen op Wall Street hebben zich gisteren na een turbulente week flink hersteld. De Dow Jonesindex steeg met bijna 180 punten. Dat bracht de de slotkoers op 7.795.

Het was volgens waarnemers pure opluchting die de koersen omhoog deed gaan. Beleggers waren blij dat het Starr-rapport over de seksuele betrekkingen van de Amerikaanse president met Lewinsky geen verrassingen bevatte.

Een gerucht dat de effectenfirma Lehman Brothers zulke grote verliezen had geleden dat het failliet zou gaan, bleek onwaar. Ook was er nieuw optimisme over technologiefondsen nadat Intel een stijgende vraag had gemeld. Ook Oracle maakte donderdag laat kwartaalcijfers bekend die beter waren dan verwacht. Dell en IBM spraken zich in gunstige bewoordingen uit over de resultaten in het huidige kwartaal. Ook American Express kwam met positieve berichten over de resultaten van de afgelopen maanden.

Een inflatieindexcijfer voor producentenprijzen vertoonde een daling, zodat opnieuw weer eens werd bevestigd dat inflatie geen zorg hoeft te zijn voor beleggers in de Verenigde Staten.

Tenslotte hadden de benoeming van een premier in Rusland en het herstel van de koersen in Brazilië ook een gunstig effect op Wall Street.

De meeste aandacht ging echter uit naar het Starr-rapport over de president. Clinton gaf zich gisterochtend helemaal toen hij zich verontschuldigde tegenover het volk. “Ik heb gezondigd”, zei hij onder meer.

Hij deed dat voor een gehoor van kerkelijke leiders in het Witte Huis. Handelaren op Wall Street spraken over “de beste vertoning die we ooit van hem hadden gezien”.

Volgens hoofd beleggingen Joseph Barthel van Fahnestock haalden handelaren “bijna hun papieren zakdoekjes voor de dag.” Clinton was nog niet aan zijn boetedoening begonnen, zei Barthel, of de koersen begonnen weer te klimmen.

Beleggers waren ook opgelucht dat er in het Starr-rapport geen informatie stond die niet al eerder had gecirculeerd, al was het maar in de vorm van onbevestigde geruchten.

Toch verwachten analisten in de komende tijd nog de nodige schommelingen in de koersen, als politici nader ingaan op de inhoud van het rapport. Een eventuele afzettingsprocedure zou pas in januari beginnen. Tot die tijd zal de positie van de president onzeker blijven.

    • Lucas Ligtenberg