VN bevestigen bericht bloedbad door Talibaan

ISLAMABAD/TEHERAN, 12 SEPT. De VN hebben berichten van Amnesty International bevestigd dat de regerende Talibaan in Afghanistan vorige maand een bloedbad hebben aangericht in de stad Mazar-i Sharif. Gisteren zei het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen (UNHCR) dat duizenden etnische Hazara-burgers zijn vermoord na de verovering van de stad door Talibaan-milities.In de stad zijn ook negen Iraanse diplomaten gedood, zo hebben de Talibaan inmiddels toegegeven. Volgens Teheran zijn twee diplomaten die ook werden vermist, nog in leven. Een van hen zou gewond zijn. Het Iraanse persbureau IRNA meldde gisteravond dat zijn correspondent in Mazar-i Sharif, dood is. Door de gebeurtenissen is de spanning tussen Iran en Afghanistan hoog opgelopen. De vroegere president Akbar Hashemi Rafsanjani zei gisteren dat Iran de moorden zal vergelden, maar zich niet zal laten provoceren tot overhaaste acties. Honderden betogers die zich na het vrijdaggebed verzamelden bij de universiteit van Teheran, riepen leuzen als “Dood aan de Talibaan” en “Schaam je, Pakistan”. Iran houdt Pakistan verantwoordelijk voor steun aan de Talibaan. Inmiddels hebben de Talibaan de aanval ingezet tegen de provinciehoofdstad Bamiyan, die voornamelijk wordt bewoond door shi'itische moslims. Een leider van de pro-Iraanse factie Hezb-i Wahdat heeft ontkend dat Iran vliegtuigen heeft gestuurd met wapens en hulpgoederen om het verzet tegen de Talibaan te steunen. (AFP, Reuters )