Tweede-Kamerlid zet zich in voor Priem

ROTTERDAM, 12 SEPT. Tweede-Kamerlid Henk Vos van de PvdA wil de Nederlandse politiek mobiliseren om ploegarts Cees Priem en verzorger Jan Moors van TVM zo snel mogelijk naar huis te krijgen. Vos heeft als voorzitter van de vereniging van beroepsrenners (VVBW) een grote affiniteit met de wielersport. Hij wil overleg voeren met het ministerie van justitie in Den Haag. “Ik wil iets doen, beter iets dan niets”, zei Vos gisteren.

Priem en Moors mogen op last van de Franse justitie hun hotel in de buurt van Reims niet verlaten, zolang het onderzoek naar de dopingaffaire van TVM niet is afgerond. De Russische ploegarts Andrei Michailov zit voorlopig nog in de gevangenis. Advocaat Joost van Mierlo meldde eerder deze week dat de dokter van TVM op z'n vroegst over drie weken kan worden vrijgelaten. Het wachten is op de uitslagen van de medische tests.

Volgens Vos kunnen er wellicht werkafspraken tussen de bevoegde personen in Nederland en Frankrijk worden gemaakt. Priem en Moors zouden dan in eigen land oproepbaar zijn voor een eventueel vervolg van het juridisch onderzoek. “TVM heeft tot nu toe alle medewerking verleend. Ik zie geen enkele reden om deze zaak zo lang te blijven rekken. De vastgehouden werknemers worden nog steeds in hun bewegingsvrijheid beperkt, volledig ten onrechte.”

Vos onderhoudt telefonisch contact met Priem. “Ik bel hem twee, drie keer in de week. Ik zie het als een plicht om Cees moreel te steunen.” Volgens Vos zal ploegarts Michailov, in wiens auto in maart door de Franse douane ampullen met het verboden middel EPO werden aangetroffen, spoedig worden vrijgelaten. “Het gaat slechts om een douanedelict.”

Giovannni Lombardi heeft gisteren de zevende etappe gewonnen in de Ronde van Spanje. De Italiaanse sprinter van Telekom versloeg in de straten van Valencia de Nederlander Jeroen Blijlevens met een banddikte verschil. De Spanjaard Jose-Maria Jimenez behield de leiderstrui. Hij heeft ruim een halve minuut voorsprong op zijn landgenoot Roberto Heras.

Met de sprintzege van Lombardi was sprake van gerechtigheid. Hij greep deze week vier keer net naast de hoofdprijs. Lombardi reed in het kielzog van Blijlevens naar de eindstreep. De kopman van TVM kwam te vroeg aan de leiding en werd op het laatste weggedeelte nog voorbijgereden. Voor Blijlevens, die al twee ritzeges heeft behaald in de Vuelta, was de tweede plaats een teleurstelling. Hij had gisteren voor de honderdste Nederlandse overwinning in de Vuelta kunnen zorgen. Dit weekeinde rijdt het peloton twee etappes op Mallorca. Daarna volgen een paar zware bergritten in de Pyreneeën.