Tjoelker in Leeuwarden herdacht

LEEUWARDEN, 12 SEPT. Op de Nieuwestad in Leeuwarden, waar Meindert Tjoelker precies een jaar geleden werd doodgeschopt, is gisteren een ruwe zwerfkei met een plaquette geplaatst. Enkele honderden mensen woonden de korte plechtigheid bij.

De kei werd in overleg met de nabestaanden geplaatst. Op de plaquette staat een gedicht dat de vriendin van Tjoelker, Jennifer Zijlstra, schreef: “Waarom? Omdat ik de moed had er wat van te zeggen. Waar ben ik veilig? Kan iemand mij dat uitleggen? Zinloos. Waarom die woede? Ik kwam alleen maar op voor het goede. Meindert”

De dertigjarige Tjoelker sprak in de nacht van 12 op 13 september vorig jaar, toen hij met zijn vriendin en enkele vrienden op de Nieuwestad liep, vier mannen aan op het vernielen van een fiets. Er ontstond, na een woordenwisseling een vechtpartij waarbij Tjoelker de dood vond. Na zijn dood kwam er een landelijk protest op gang tegen geweld op straat.

De vader van Tjoelker, die gisteren het woord voerde, zei te hopen dat de zwerfkei een symbool zal worden tegen straatgeweld. Tjoelker zei dat Meindert in de zeventien jaar dat hij geregeld uitging nooit had gevochten. “Een advocaat van één van de verdachten zei voor de rechter dat Meindert er voor hetzelfde geld had kunnen staan. Ik weet voor honderd procent zeker van niet. Hij wist wat normen en waarden waren. De daders niet”, aldus Tjoelker. Hij zei boos te zijn op justitie. “Het is nu een jaar geleden en de daders lopen nog vrij rond. Schandalig.”

Waarnemend burgemeester P. den Oudsten noemde de gedenksteen “voor iedereen”, iedere dag weer, een blijvend protest tegen zinloos geweld.” Na de toespraken legden familie en vrienden van Tjoelker een rode of witte roos bij de steen. Ook Bangma legde een witte roos bij de kei. De zuster van Tjoelker boycotte de gebeurtenis, uit protest tegen het rechtssysteem. Ze vindt het onverteerbaar dat de daders nog niet gestraft zijn. De rechtbank veroordeelde twee verdachten tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk wegens openlijke geweldpleging. Het hoger beroep in de zaak Tjoelker dient 28 september.