Spermadeling bepaalt het geslacht baby

ROTTERDAM, 12 SEPT. Amerikaanse gynaecologen hebben een methode ontwikkeld, waarmee ouders het geslacht van hun kinderen kunnen bepalen. De tot nu gerealiseerde zwangerschappen leidden in 93 procent van de gevallen tot de geboorte van een meisje, wat de wens was. Het resultaat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Human Reproduction en komt op een moment dat de Nederlandse overheid de Utrechtse Genderkliniek, die een onbetrouwbare methode van geslachtsbepaling gebruikt, wil sluiten.

De ouders in het Amerikaanse onderzoek wilden een meisje omdat in hun families een erfelijke ziekte (zoals Duchenne spierdystrofie of hemofilie) voorkomt die alleen jongens treft. Tot nu toe besloten deze paren geen kinderen te nemen, of een mannelijke foetus te aborteren. Deze geslachtskeuze vooraf staat minister Borst toe. De onderzoekers behandelden echter ook paren die een meisje willen omdat ze vinden dat ze al genoeg jongens hebben. In Nederland is preconceptie-geslachtskeuze om die reden verboden.

De Amerikanen scheiden spermacellen met een X-chromosoom van cellen met een Y-chromosoom met behulp van een celsorteermachine. De scheiding vindt plaats op DNA-hoeveelheid.

Een spermacel met een Y-chromosoom (die een jongen levert) bevat 2,4 procent minder DNA dan sperma met een X-chromosoom, waar na bevruchting van een eicel een meisje uit wordt geboren.