Selectie; Televisie; Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder andere een gesprek met de voorzitter van de Tweede Kamer Jeltje van Nieuwenhoven over de macht van het parlement en of er nog sprake is van dualisme. Ned.3, 12.05-13.00u.

Netwerk. Aandacht voor de mysterieuze slaapziekte waarbij mensen plotseling in slaap vallen (zelfs tijdens het lopen), de vraag of de Amerikaanse president Clinton nog aan kan blijven en dierenrechten in België. Ned.1, 20.15-20.55u.

Lopende zaken. Over de vraag of er nu echt meer politieagenten op straat verschijnen en of de verzorgers in de kinderopvang er wekelijks op vooruit gaan onder het tweede Paarse kabinet. Ook de bouw van 800.000 nieuwe woningen in nieuwbouwwijken op meer dan 50 locaties aan de randen van grote steden. Ned.3, 22.09-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Noorderlicht. Slot van een tweeluik over verslaving en therapieën behandelt vanavond de cue exposure therapie waarmee men het menselijk brein wil deconditioneren zodat de biologische koppeling tussen prikkels en gebruik wordt doorbroken. Ned.3, 20.02-20.34u.

Hot doc. Over Mikdad, een Libanese terrorist, die zelf het slachtoffer werd van zijn missie, een bomaanslag in Israel. De bom ontplofte al op zijn hotelkamer. Afl.: Een terrorist vertelt. Belg.2, 20.25-21.25u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Reiziger in muziek. Han Reiziger praat met pianist Peter Lockwood, al jaren repetitor bij De Nederlandse Opera. Tevens te gast pianist Ivo janssen en de altsaxofonist Arno Bornkamp die in het Concertgebouw een jubileumconcert geven. Ned.3, 11.00-12.00u.

Academy award. Cabaretier Hans Liberg, bijgestaan door o.a. Ivo Niehe, Mies Bouwman, Wibi Soerjadi en Adèle Bloemendaal presenteert de uitreiking van de Academy Awards 1998 - de gouden beelden voor televisie-producties - in het Congresgebouw in Den Haag. SBS6, 20.25-22.00u.

De grote componisten. Serie over het leven en werk van de grote componisten. Met fragmenten uit o.a. Le nozze di Figaro, Don Giovanni, Requiem en Die Zauberflöte. Afl.: W.A. Mozart (1756-1791). Belg.2, 22.15-23.15

KUNST

Noel Coward. Tweede deel van een documentaire over de in 1973 overleden Britse theaterlegende Noel Coward over zijn buitengewone leven, carrière en nalatenschap. Zijn creatieve veelzijdigheid werd gedreven door een hevig verlangen naar succes. Ned.3, 17.00-18.00u.

The Spielberg interview. Interview met regisseur Steven Spielberg over zijn nieuwste film Saving Private Ryan die nu al gezien wordt als de beste oorlogsfilm aller tijden. BBC2, 21.50-22.40u.

Double you street. Over de geschiedenis van het ruim vijftien jaar oude kunstenaars-initiatief W139 aan de rand van de rosse buurt in de Warmoestraat in Amsterdam. Ontsproten aan het underground-circuit zoeken de kunstenaars niet de erkenning van de officiële kunstwereld. Ned.3, 23.26-1.02u.

FILM

. Bröderna Lejonhjärte / De gebroeders Leeuwenhart (Olle Hellbom, 1977, Zweden). Voorbeeldige, magische jeugdfilm naar roman van Astrid Lindgren, over Middeleeuwse avonturen van twee broers. Ned.3, 9.09-10.50u.

Plain Clothes (Martha Coolidge, 1988, VS). Tegendraadse variant op genre van tienerkomedie, gekruid met zwarte humor en geregisseerd door vrouw die ooit de feministische margefilm Not a Pretty Picture en later o.m. Rambling Rose vervaardigde. Jonge agent Arliss Howard gaat undercover naar high school om onschuld te bewijzen van zijn van moord verdachte broer. SBS6, 13.35-15.10u., met reclame.

Tom and Jerry: The Movie (Phil Roman, 1992, VS). Eerste lange bioscoopfilm van fameuze kat en muis heeft het sadisme uit hun korte filmpjes teruggebracht tot plagerijtjes op het niveau van Rikkie en Slingertje. Belg.1, 13.50-15.10u.

Dragnet (Tom Mankiewicz, 1987, VS). Regiedebuut van scenarist Mankiewicz is een slechts bij vlagen leuke parodie op gelijknamige, in de jaren vijftig populaire tv-serie. Conservatieve inspecteur Dan Aykroyd en collega Tom Hanks bestrijden schurken als tv-dominee Christopher Plummer en seksbladenuitgever Daney Coleman. BBC1, 19.50-21.30u.

The Pope of Greenwich Village (Stuart Rosenberg, 1984, VS). Minder overtuigend aftreksel van Mean Streets portretteert Italiaanse zelfkant van New York. Gelegenheidsdieven Mickey Rourke en Eric Roberts vallen ten prooi aan de maffia. RTL5, 20.30-22.45u.

. Internal Affairs (Mike Figgis, 1990, VS). Hollywooddebuut van Engelse regisseur van Stormy Monday is broeierig, postfreudiaans melodrama over macht, lust en hoogmoed, vermomd als een adequate psychologische thriller. Corrupte straatagent Richard Gere probeert rechercheur Andy Garcia uit zijn onkreukbare tent te lokken. Veronica, 21.00-23.15u.

. Schindler's List (Steven Spielberg, 1994, VS). Sobere en gewetensvolle verfilming door Spielberg van Thomas Keneally's boek over de Sudetenduitser en zakenman Oskar Schindler, door wiens tussenkomst meer dan elfhonderd joden van de gaskamers in Auschwitz werden gered. De opportunist en oweeër wordt aanvankelijk met verve geportretteerd, maar de film wordt van begin af aan ook gekenmerkt door een griezelig soort vaart die past bij niet te stuiten gebeurtenissen en de onontkoombare systematiek van het judenfrei maken. Met Liam Neeson, Ben Kingsley. BBC2, 22.40-1.45u., zwart-wit.

. Scent of a Woman (Martin Best, 1992, VS). Al Pacino geeft onnavolgbaar gestalte aan een blinde, verbitterde, aan beroepsdeformatie lijdende luitenant-kolonel b.d. die zich van vuilbekkende bullebak ontwikkelt tot een gepassioneerd pleitbezorger voor de ongecorrumpeerde jeugd. Voor het overige een eendimensionaal melodrama over een ervaren rot en een groentje (Chris O'Donnell) die tot elkaars gezelschap zijn veroordeeld. BBC1, 23.05-1.30u.

. Richard III (Richard Loncraine, 1995, Engeland). In overweldigende Shakespeare-verfilming is Richard III een dictator in jaren-dertigstijl en wordt de Rozenoorlog uitgevochten met tanks en mortieren. Temidden van spectaculaire decors speelt Ian McKellen de mismaakte usurpator als een aarts-charmeur die zwelgt in bloeddorst en bittere spot. Duitsl.1, 0.10-1.50u., tweetalig.

The Opposite Sex and How To Live with Them (Matthew Meshekoff, 1992, VS). Alom als armoedig en niet-grappig omschreven komedie over stagnerende romance tussen bescheiden joodse Arye Gross en mondaine Courteney Cox. BBC1, 1.35-2.50u.

En nagesynchroniseerd:

Desperate Characters (Frank D. Gilroy, 1971, VS). Duitsl.2, 0.35-2.00u.; Il viaggio (Vittorio de Sica, 1974, Italië/Frankrijk). Duitsl.1, 1.50-3.30u.; La balada de Johnny Ringo (José Luis Madrid, 1966, West-Duitsland/Spanje). Duitsl.2, 2.00-3.10u.; Case Closed (Dick Lowry, 1988, VS). Duitsl.2, 3.10-4.40u.