Rapport van Starr schokt het Congres; Conclusies uitgesteld

WASHINGTON, 12 SEPT. De leden van het Amerikaanse Congres reageerden gisteren geschokt op het rapport van aanklager Starr over de Lewinsky-affaire, maar de meesten wilden er nog geen conclusies aan verbinden.

Zowel Republikeinen als Democraten in het Congres, die het politieke lot van president Clinton nu in handen hebben, toonden zich geschokt over hun eerste indrukken van het document, maar stelden zich afwachtend op.

Veel Congresleden zullen dit weekeinde doorbrengen in hun kiesdistricten, waar ze kunnen peilen hoe hun achterban over een mogelijke impeachment (afzettingsprocedure) tegen de president denkt. Politieke commentatoren verwachten dat het voor de overlevingskansen van president Clinton van groot belang is met welke boodschap de Congresleden maandag terugkomen naar Washington. De commissie van Justitie van het Huis van Afgevaardigden moet de komende weken beslissen of er voldoende aanleiding is om een onderzoek naar afzettingsgronden te beginnen.

De Republikeinse afgevaardigde Thomas Davis, uit Virginia, zei:“Als deze feiten bevestigd worden, is het vernietigend.” Hij noemde het rapport “erger dan we dachten” en zei dat de realistische beschrijvingen van seksuele contacten tussen Clinton en Lewinsky “walgelijk” waren. Senator Orrin Hatch uit Utah, de Republikeinse voorzitter van de Senaatscommissie voor Justitie, zei:“Wat ik totnogtoe heb gelezen is niet goed.” Onder de Democraten heerst grote nervositeit. Zij vrezen door het schandaal zwaar verlies te zullen lijden bij de tussentijdse verkiezingen in november.

Een eerste opiniepeiling van CNN en Gallup suggereert dat het rapport van Starr geen afbreuk heeft gedaan aan het vertrouwen van het Amerikaanse publiek in Clintons presidentschap. Van de ondervraagden dacht 62 procent positief over de manier waarop Clinton zijn ambt vervult, twee punten meer dan voor de verschijning van het rapport. Slechts 32 procent zou voorstander zijn van impeachment.

Alle grote Amerikaanse televisiestations onderbraken gistermiddag hun uitzendingen om over de inhoud van het rapport te berichten. Zonder veel terughoudendheid werden de realistische beschrijvingen van seksuele ontmoetingen tussen Clinton en Lewinsky gebracht, waarbij veelvuldig allerlei woorden werden gebruikt die nog maar enkele maanden geleden taboe waren op de Amerikaanse televisie.

Veel kranten brengen vandaag speciale bijlages over het rapport, in sommige gevallen, zoals The Washington Post, met de volledige openbaargemaakte tekst. Veel kranten besloten om de onverbloemde passages over seks uit hun eerste katern te weren, en deze alleen in de speciale bijlage te presenteren - voorzien van een waarschuwing aan de lezer.