Rabo zet handelaar na twist aan de kant

ROTTERDAM, 12 SEPT. De Rabobank heeft het hoofd van een van haar afdelingen in de financiële handel op het hoofdkantoor in Utrecht op non-actief gezet. De bank heeft met het hoofd van de zogeheten swapdesk, een afdeling die complexe financiële transacties met rentetarieven en valuta's afsluit met banken en bedrijven, een verschil van mening gekregen over onder meer de strategie in de financiële handel, zo bevestigt een Rabo-woordvoerder.

De Rabobank is de tweede grote Nederlandse bank waar de financiële storm van de afgelopen weken personele consequenties heeft. ING moest eerder deze week ingrijpen bij dochterbedrijf Extra Clearing, die market makers op de optiebeurs financiert en hun verplichtingen garandeert tegenover andere financiële partijen.

ING stak 50 miljoen gulden nieuw kapitaal in haar dochter nadat drie market makersbedrijven niet meer aan hun verplichtingen konden voldoen. De betrokken manager die de risico's moet beoordelen werd tevens op non-actief gezet, terwijl een extra directeur werd aangesteld.

De Rabo-woordvoerder wil niets zeggen over eventuele stroppen die voortvloeien uit het conflict met het hoofd swap-desk. De winst in handel in zogeheten swaps wordt verantwoord in de resultaten uit financiële transacties, die in 1997 uitkwamen op 304 miljoen gulden.

Twee jaar geleden vertrok bij effectendochter Rabo Securities de directeur optiehandel na een conflict over eigen posities in de financiële handel.