Ook onderzoek Defensie naar straling Hawk; Staatssecretaris Van Hoof:

DEN HAAG, 12 SEPT. Het ministerie van Defensie gaat onderzoek doen naar de effecten van de 'rondom'-straling van Hawk-luchtafweerraketten. Dat heeft staatssecretaris Van Hoof van Defensie gistermiddag in Den Haag bekendgemaakt.

Hij heeft het ministerie van Volksgezondheid inmiddels gevraagd nog eens goed na te gaan in hoeverre er in de (recente) wetenschappelijke literatuur melding is gemaakt van een verband tussen deze straling en kanker. Daarnaast zal een nog aan te wijzen onafhankelijk extern instituut metingen verrichten naar de 'rondom'-straling van de Hawk. Van Hoof hoopt daarvan begin 1999 de eerste resultaten te kunnen melden.

De staatssecretaris komt met het onderzoek tegemoet aan de zorgen onder militair en burgerpersoneel die jarenlang met de Hawk hebben gewerkt. Zij kunnen zich de komende tijd melden bij de contactpunten van de Arbo-diensten van de verschillende krijgsmachtonderdelen voor een individueel onderzoek.

De afgelopen maanden meldden zich veertig mensen bij de militaire vakbond AFMP met klachten die zij wijten aan het luchtafweersysteem. Ook bij het meldpunt van de luchtmacht kwamen tientallen telefoontjes binnen. Zesentwintig (oud)-militairen hadden kanker, zeven van hen zijn inmiddels overleden. De bond vroeg daarop om een uitgebreid onderzoek, liefst op NAVO-breed niveau.

De NAVO wees vorige week een dergelijke studie van de hand. Een meerderheid van de partnerlanden vindt dat er in het verleden al voldoende onderzoek is gedaan naar de relatie tussen “niet-ioniserende straling en het ontstaan van kanker”. Wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe geen causaal verband kunnen leggen. Fabrikant Hollandse Signaal Apparaten (HSA) besloot deze week al tot een zelfstandig onderzoek. (ANP)