Northwest verliest ruim half miljard; Staking bijna voorbij

NEW YORK, 12 SEPT. Northwest Airlines, de Amerikaanse partner van de KLM, verwacht dit boekjaar een negatief bedrijfsresultaat als gevolg van de pilotenstaking. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

De piloten en het management van Northwest hebben donderdagavond in principe overeenstemming bereikt, maar de piloten moeten het akkoord nog goedkeuren. Tot die tijd zijn ze officieel nog in staking. Vanaf het moment dat ze instemmen met het akkoord duurt het acht tot tien dagen voordat de maatschappij weer volop draait.

De piloten komen vandaag bij elkaar om over de inhoud te overleggen. Tot goedkeuring is bereikt, blijft de precieze inhoud van het voorlopige akkoord geheim. Vaststaat in elk geval dat de pilotenvakbond Air Line Pilots Association (ALPA) niet al zijn eisen ingewilligd heeft gekregen. Het vierjarig contract voorziet echter in een loonsverhoging van meer dan tien procent, winstdeling en een optieregeling voor de piloten. De loonsverhoging geldt met terugwerkende kracht tot 1996. Daarnaast zullen er beperkingen zijn voor de inzet van andere maatschappijen op de kortere routes. De pilotensalarissen zullen ook niet in twee verschillende schalen vallen. De verwachting is dat de piloten het akkoord zullen goedkeuren.

Northwest heeft volgens analisten honderden miljoenen dollars schade geleden als gevolg van de staking. Robert Litan van de Brookings Institution had berekend dat de schade 750 miljoen kon bedragen, maar denkt dat het uiteindelijk ongeveer op 500 miljoen zal uitkomen omdat Northwest de helft van zijn personeel vorige week naar huis heeft gestuurd.

Analisten wijzen verder op de aanloopverliezen die Northwest de komende weken lijdt, de aanbiedingen die ze moeten doen om klanten terug te krijgen en de woede van veel passagiers die voortaan voor een andere maatschappij kiezen. De kosten als gevolg van de staking zouden wel eens net zo hoog kunnen uitvallen als de nettowinst die Northwest over 1997 boekte, namelijk 567 miljoen dollar.