NMa al in 1999 geheel zelfstandig

DEN HAAG, 12 SEPT. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), de concurrentie-waakhond, wordt volgend jaar al volledig zelfstandig. De minister van Economische Zaken verliest daarmee eerder dan aangekondigd de bevoegdheid om in individuele gevallen in te grijpen bij beslissingen van de NMa over fusies en kartels.

Dit heeft minister Jorritsma (Economische Zaken) gistermiddag bekendgemaakt. Met deze stap wil Jorritsma met name het bedrijfsleven laten zien dat zij niet van plan is om zich te mengen in discussies over concurrentie-aangelegenheden. “Ik heb het gevoel dat ingrijpen van mijn kant niet nodig zal zijn en dat wil ik dan duidelijk maken”, zei Jorritsma.

De NMa, die op 1 januari van dit jaar aantrad, wordt versneld een zogeheten Zelfstandig Bestuur Orgaan (ZBO). Aanvankelijk zou dit pas over na drie jaar èn een evaluatie door de Tweede Kamer plaats hebben. “Dat dit nu sneller gaat gebeuren is een positief signaal en een bevestiging van onze volwassen status”, zei de NMa-woordvoerster gistermiddag in een reactie.

Jorritsma heeft nu nog de bevoegheid om in individuele gevallen een aanwijzing te geven bij een beslissing van de NMa. Dat wil zeggen dat zij bijvoorbeeld een door de NMa verboden prijsafspraak of fusie alsnog kan goedkeuren op maatschappelijke, sociale en culturele gronden. Deze bevoegdheid is in de nieuwe mededingingswet opgenomen onder druk van de Kamer, die verzekerd wilde blijven van een zekere politieke invloed.

Nadat de mededingingswet op 1 januari van dit jaar van kracht werd hebben ondernemingen en bedrijfstakken voor ongeveer 1.000 afspraken over prijzen, marktverdeling en leveringsvoorwaarden ontheffing aangevraagd. “Elke dag heb ik wel ondernemers aan mijn deur met de gedachte dat de minister invloed kan uitoefenen op de beslissingen van de NMa. Maar ik heb geen enkele behoefte om mij ermee te bemoeien en dat moet maar helder worden”, zei Jorritsma.

Sinds de NMa is aangetreden heeft de concurrentie-waakhond al enkele malen de tanden laten zien. Op dit moment is de toezichthouder in gesprek met detailhandelsconcern Vendex over de overname van KBB.