Nieuwe vuurtoren voor Alexandrië

PARIJS, 12 SEPT. De Egyptische havenstad Alexandrië krijgt opnieuw een vuurtoren. Het 145-meter hoge bouwwerk komt te staan op een steenworp afstand van de plek waar de oude vuurtoren, een van de zeven wereldwonderen, gebouwd was. De oude toren, Pharos, werd ruim zes eeuwen geleden door twee aardbevingen verwoest.

Initiatiefnemer van de nieuwe toren is de Franse mode-ontwerper Pierre Cardin, die eerder opzien baarde door op het Rode Plein in Moskou een mode-show voor 200.000 mensen te organiseren. Het bouwsel, gemaakt van beton en bedekt met gekleurd glas, zal overdag zonlicht reflecteren en 's nachts licht verspreiden, waardoor de toren tot op een afstand van 60 kilometer zichtbaar is. Volgens Cardin hebben de Egyptische autoriteiten na maanden van onderhandelen hun goedkeuring gegeven aan het project, dat deze week in Parijs werd aankondigd.

“Het is een project dat mensen laat dromen over het verleden en over de toekomst”, zei de 76-jarige Cardin. De toren moet het begin van het derde millennium markeren, zoals de Eiffeltoren dat deed aan het begin van de twintigste eeuw. “Het is nu zaak dat de financiering rond komt”, zei Cardin verder. Met de bouw van de toren is een bedrag gemoeid van 170 miljoen gulden. Hoeveel geld Cardin, die niet alleen aan het hoofd staat van een multinational voor mode, voedsel en cosmetica maar ook 'vredesambassadeur' is van de UNESCO, zelf bereid is bij te dragen, wilde hij niet zeggen.

De oude vuurtoren van Alexandrië werd gebouwd in het jaar 281 voor Christus. Met behulp van door spiegels gereflecteerde licht werden schepen veilig naar de haven van Alexandrië geloodst.

Twee jaar geleden vonden archeologen de ruïnes van het majestueuze bouwwerk op de bodem van de Egyptische haven.