Marion Jones maakt ook op 200 m indruk

JOHANNESBURG, 12 SEPT. Atlete Marion Jones heeft op de eerste dag van de wedstrijd om de wereldbeker, sinds kort officieel de Nelson Mandela Trofee geheten, de op twee na beste tijd ooit gelopen op de 200 meter. Ze kwam in Johannesburg uit op 21,62. Alleen Florence Griffith-Joyner liep in 1988 sneller (21,34 en 21,56). “Ik ben opgewonden en blij. Nu kan ik me richten op de 100 meter”, zei Jones na afloop.

De 22-jarige Amerikaanse moest wennen aan de ijle lucht in Johannesburg, dat ruim 1.700 meter boven de zeespiegel ligt. “Ik ging door de hel”, aldus Jones. Ze had een matige start en ook ging ze niet echt vloeiend door de bocht. Haar eindschot was echter fantastisch. Vandaar dat ze op 21,62 uitkwam. Met iets meer inspanning op de laatste meters had er een nog snellere tijd ingezeten. “Ik weet dat ik sneller kan”, zei de onverslaanbare sprintster. “Steeds als ik de baan opstap, heb ik het gevoel dat ik een record kan lopen.”

Toch had Jones zich vooraf in Zuid-Afrika nog ingedekt voor een mogelijk tegenvallende prestatie. Na een voor haar aangrijpend bezoek aan Soweto verklaarde ze dat het seizoen lang was geweest en dat ze alleen maar kon rekenen op een middelmatige tijd. Jones komt bij in Johannesburg ook nog in actie op haar favoriete discipline, de 100 meter, en het verspringen.

De 200 meter van Jones was gisteravond een van de weinige hoogtepunten van de traditionele wedstrijd tussen de beste atleten van de vijf continenten, aangevuld met de beste twee Europese landen en de Verenigde Staten. Op de 100 meter bij de mannen ontbraken de grote namen, maar was er toch sprake van een snelle race. Obadela Thompson uit Barbados won in 9,87, de op een na beste dit seizoen. De na een langdurige blessure weer herstelde atleet was op het laatste moment opgeroepen als vervanger van de Canadees Surin. Ook de Afrikaan Seun Ogunkoya finishte binnen de tien seconden (9,92).

Na de eerste dag leidt Afrika bij de mannen en Europa bij de vrouwen.