Kritiek Santer over boycot JAT

BRUSSEL, 12 SEPT. Voorzitter Santer van de Europese Commissie heeft scherpe kritiek geuit op EU-lidstaten die de afgesproken boycot van de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT niet uitvoeren. Hij zei dat sancties zinloos zijn als één of meer lidstaten ze niet uitvoeren.

Officieel werd de boycot wegens het optreden van Joegoslavië in Kosovo dinsdag van kracht. Groot-Brittannië heeft echter laten weten dat toestellen van de JAT nog een jaar in dat land mogen landen en opstijgen. Griekenland voert de boycot om “technische redenen” voorlopig nog niet uit. België heeft zoveel tijd nodig om de boycot te realiseren, dat gistermiddag een JAT-toestel nog gewoon vol passagiers uit Brussel kon vertrekken.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU besloten afgelopen weekeinde tot de boycot. Daarmee gaven ze uitvoering van een besluit dat de regeringsleiders al in juni in Cardiff namen. Geen enkele lidstaat verzette zich daar toen tegen.

Maar bij de uitvoering bestaat zo'n gebrek aan eensgezindheid, dat de Europese Commissie overweegt om een land dat weigert de boycot uit te voeren, voor het Europese Hof van Justitie in Luxemburg te dagen.

Londen zegt de boycot pas over een jaar te kunnen uitvoeren, omdat het een bilaterale overeenkomst met Joegoslavië moet nakomen. De Britten hebben zich wel bereid en in staat verklaard chartervluchten van de JAT te weren. De meeste EU-lidstaten menen echter dat de boycot van de Europese Unie zwaarder weegt dan een bilateraal verdrag.